Zákaz ťažby uránu košickými poslancami je protizákonný, tvrdí Raši

Mestské zastupiteľstvo v Košiciach 16. septembra rozhodlo o doplnení uznesenia o zmenách a doplnkoch územného plánu o ďalší samostatný bod - zákaz ťažby uránu v prímestskej rekreačnej lokalite Jahodná Kurišková.

23.09.2013 12:54
Raši Foto:
Primátor Košíc Richard Raši.
debata (8)

Podľa košického primátora Richarda Rašiho je však schválený návrh poslanca mestského zastupiteľstva protizákonný.

Zákaz ťažby uránu na chránenom ložiskovom území nemôže schváliť mestské zastupiteľstvo a takéto uznesenie je v rozpore so stavebným zákonom a banským zákonom. Vyhlásenie chráneného ložiskového územia a dobývacieho priestoru je v kompetencii príslušných úradov, a preto nemôže byť predmetom zmien a doplnkov územného plánu, povedal.

Podpísaním takéhoto uznesenia v rozpore zo zákonom, by pre mesto vyplynuli právne a finančné dôsledky a proti jeho podpísaniu sa jednohlasne vyslovila aj pondelňajšia mimoriadna mestská rada.

Mesto Košice nemôže vzhľadom na zložitú finančnú situáciu riskovať súdny spor a prehrať ďalšie milióny eur, ktoré si môže nárokovať investor. Prehratý súdny spor by predstavoval kolaps mestského rozpočtu, doplnil Raši. Zdôraznil preto, že je nútený, aj po konzultácii s mestskou radou, nepodpísať toto protizákonné uznesenie mestského zastupiteľstva.

Chcem však ubezpečiť, že ďalej budem postupovať obozretne a v záujme Košičanov. Ťažbe v lokalite Jahodná Kurišková chceme zabrániť spôsobom, ktorý je v súlade so zákonom, preto sme začali proces zmien a doplnkov územného plánu mesta Košice, ktoré budeme pripravovať osobitne v lokalite Jahodná Kurišková, uzavrel košický primátor.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #tažba #urán #Jahodná #richard raši