Protest taxikárov nezabral, mesto im zdvihlo ceny

Martinskí taxikári už nebudú za miesta prenajaté od mesta platiť 330 eur, ale cena od budúceho roka stúpne na 500 až 800 eur v závislosti od lokality.

24.09.2013 11:00
taxikári, Martin Foto: ,
Taxikári v pondelok ráno protestovali proti zvyšovaniu cien za prenájom mestských pozemkov pred martinským magistrátom. Aj napriek tomu poslanci schválili návrh mesta a vyvolávacie ceny za miesta pre taxíky od budúceho roka stúpnu na približne dvojnásobok.
debata

No môže byť ešte vyššia, navrhnuté sumy sú len minimálne. O súčasné miesta prídu a budú ich dražiť v elektronickej aukcii. Taxikári proti takejto úprave protestovali včera pre martinským magistrátom, no poslanci zmeny a zvýšenie cien prijali.

Pravidlá pre stanovištia taxíkov dosiaľ mesto nemalo a ceny sa nedvíhali už asi 10 rokov, takto argumentovali zástancovia zmien. Niektorí martinskí poslanci navrhovali, aby minimálna cena v dražbe bola nižšia, buď na úrovni 1 eura alebo 300 eur za jedno parkovacie miesto, čo však zastupiteľstvom neprešlo.

„Pri výške štartovacieho poplatku za parkovacie miesto sme sa inšpirovali porovnateľnými mestami. Napríklad v Prešove je to 900 eur, v Trenčíne viac ako 1¤000 eur, vo Zvolene viac ako 1¤000 eur. Takže som presvedčený, že sme neprestrelili a len to dávame do súladu,“ hovorí primátor Martina Andrej Hrnčiar. Na pozemkoch mesta je v súčasnosti 46 vyhradených parkovacích miest pre taxislužby.

Verejnú obchodnú súťaž na prenájom mestských pozemkov pre taxislužby realizujú aj v Prievidzi. „Stanovila sa minimálna cena za jeden štvorcový meter a rok, pričom bola stanovená aj podmienka, že víťaz súťaže môže po úspešnom ukončení súťaže na týchto miestach prevádzkovať len taxislužbu,“ informoval hovorca mesta Prievidza Michal Ďureje. Predmetom súťaže bola zatiaľ jedna lokalita na autobusovej stanici, ktorá má 30 štvorcových metrov a ktorú sa podarilo prenajať za ročný poplatok 12¤045 eur. Ďureje však zdôraznil, že na ploche je 5 stanovíšť pre taxíky.

Nárazové zvýšenie cien martinských taxikárov sklamalo a nie je vylúčené, že sa to premietne aj do cien prepravy zákazníkov. „To, čo mesto teraz schválilo, je veľkým sklamaním, pretože to je v neprospech nás taxikárov,“ komentoval jeden z prevádzkovateľov taxislužby v Martine Miroslav Kralovič. Hovorí, že vyťaženosť taxíkov v Martine a iných mestách, ktoré sú blízko turistických či kúpeľných oblastí, sa nedá porovnávať. V Martine najviac ťažia z víkendov, keď sa ľudia po večeroch vyberú za zábavou do mesta a svoje autá nechajú doma, ale cez týždeň je to so zákazkami biedne. Preto zvýšenie cien viacerí označili za likvidačné.

„Väčšinou fungujeme z víkendov, sú to najmä piatky a soboty, vtedy je najväčší pohyb ľudí a tí sa väčšinou presúvajú taxíkmi. Ale cez pracovný týždeň naložím z miesta klienta možno tak päťkrát,“ priblížil taxikár.

Nové mestské nariadenie v Martine má začať platiť od budúceho roka. Taxikári ešte zvážia ďalší postup a právne kroky. „Dáme právnej kancelárii prečítať schválené VZN a potom sa uvidí, čo podnikneme. Jednak je tam možnosť podania na prokuratúru, alebo možnosť podania na súd, aby vystavil predbežný prostriedok,“ uvažuje ďalší z prevádzkovateľov taxislužby v Martine Peter Kolaja.

Ročný poplatok za stanovišťa taxíkov v niektorých mestách

  • Martin – 500 až 800 eur ročne za jedno parkovacie miesto (minimálna suma bude platiť od roku 2014, dosiaľ je 330 eur)
  • Trenčín – v centre mesta 1¤124 eur, v širšom centre mesta 482 eur, v okrajových častiach mesta 321 eur
  • Zvolen – Námestie SNP (centrálna mestská zóna) 1 200 eur, pred budovou osobnej železničnej stanice vo Zvolene 600 eur
  • Komárno – 1 460 eur za jedno stanovište ročne
  • Liptovský Mikuláš – jedno parkovacie miesto taxislužby na pozemku vo vlastníctve mesta 197,10 eura
  • Prievidza – za 5 stanovíšť v jednej lokalite (30 m2 na autobusovej stanici) zaplatil víťaz verejnej obchodnej súťaže 12 045 eur
  • Žilina – mesto nemá žiadne stanovište taxikárov na mestských pozemkoch, taxikári si prenajímajú plochy od súkromných spoločností
  • Poprad – mesto nemá uzatvorené zmluvy ani inak spoplatnené parkovanie taxíkov na verejných priestranstvách

    ZDROJ: mestské úrady a hovorcovia jednotlivých miest

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin #taxikári