Kupcov na sochy Lenina nenašli. Možno z nich bude darček

Viac ako šesť rokov sa snažila samospráva v Rimavskej Sobote predať bustu a sadrovú sošku bývalého vodcu komunistického proletariátu V. I. Lenina. Kupcov však nenašla.

27.09.2013 15:00
Lenin Foto:
O bustu a sadrovú sošku Lenina nemá nikto záujem.
debata (22)

Po rokoch uvažuje, že bude musieť z plánov o predaji zľaviť a diela zadarmo podarovať. Busta vysoká 70 centimetrov a vážiaca sedem kíl aj socha Lenina zo sadry vysoká pol metra tak už roky zostávajú súčasťou depozitu mestského úradu, kde odpočívajú medzi kopami starých spisov. Sochy, ktorých autorom je akademický sochár Tibor Bartfay, zostali Rimavskosoboťanom ešte z čias komunizmu. Busta z epoxidu mala byť súčasťou štvormetrového monumentu, ktorý mal stáť pred Domom kultúry. Mesto si jej výrobu objednalo ešte v osemdesiatych rokoch minulého storočia, prišla nežná revolúcia a autor sochu nedokončil. Nebol už o ňu záujem, podobne ako o sošku zo sadry, ktorá prestala byť ozdobou interiérov úradných budov.

V roku 2006 sa samospráva v Rimavskej Sobote rozhodla bustu i sochu Lenina predať a oznam o ponuke sa ocitol na internetovej stránke mesta. Sochy dali ohodnotiť znalcovi. Tú väčšiu sa rozhodli predať za takmer 5-tisíc eur, menšiu za vyše 1 300 eur. Dodnes nikto neprejavil záujem. „Počas prvých rokov sa o sochy zaujímali zberatelia, ale žiadny z nich ich nekúpil. V posledných rokoch už o ne nejaví záujem nikto. Stali sa súčasťou nášho skladu so starými spismi,“ hovorí vedúca oddelenia majetku na rimavskosobotskom magistráte Katarína Eliášová. Primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko si myslí, že sochy sa nedarí predať pre ich vysokú cenu. „Pred asi dvoma rokmi sme sa otázkou predaja Leninov zaoberali na zastupiteľstve, podmienky predaja sa však nezmenili. Myslím si, že Leninovia nám kvôli tomu zostanú. A možno o nejakých štyridsať rokov budú sochy zasa žiadané,“ dodal s humorom Šimko.

Magistrát v Rimavskej Sobote sa pôvodne rozhodol Leninov predať za znalecké a nie symbolické ceny z dôvodu, že už na nich prerobil a aspoň časť z peňazí chcel získať naspäť. Najmä na nedokončenom diele, z ktorého majú iba hlavu. Po zmene režimu mesto od zmluvy na jeho vytvorenie odstúpilo a nechcelo autorovi za nedokončené dielo zaplatiť. Autor sa s mestom rozhodol súdiť a uspel. Od Rimavskej Soboty vysúdil 312-tisíc korún.

Dnes už Gemerčania pripúšťajú, že nakoniec budú musieť bustu a sošku niekomu podarovať. „Je taká úvaha, že by socha a busta mohli skončiť v Gemersko-malohontskom múzeu, ktoré sídli v Rimavskej Sobote. Ich umiestnenie tam by bolo určite zmysluplnejšie, ako ich uskladňovanie u nás v depozite,“ povedala Eliášová.

Riaditeľka múzea Oľga Borová tvrdí, že keby bola možnosť získať sochy bezplatne na muzeálne účely, určite by to privítala. „Aj keď sa o Leninovi i dobe, v ktorej žil, vedú rôzne úvahy, nedá sa zmazať fakt, že boli súčasťou dejín,“ poznamenala Borová. Má už pre ne vytypované aj miesto v kúrii v Rimavských Janovciach, kde je depozit múzea.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #samospráva v Rimavskej Sobote #V. I. Lenin #busta Lenina #Gemersko-malohontské múzeum