Petíciu proti vodnému dielu na Dunaji podpísalo zatiaľ takmer tisíc ľudí

Petíciu proti výstavbe vodného diela Bratislava - Pečniansky les podpísalo približne 700 ľudí na papierovú verziu priamo na ulici, 293 online na internete.

27.09.2013 12:03
pečniansky les, dunaj, privatizácia Foto: ,
Pohľad na časť Pečnianskeho lesa na pravom brehu Dunaja medzi Mostom SNP a Mostom Lafranconi.
debata

Petičný výbor začne petičné hárky distribuovať v prvý alebo druhý októbrový týždeň aj do schránok Bratislavčanov. Reakcie ľudí na vodné dielo sú podľa predsedu petičného výboru proti výstavbe vodného diela a podpredsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Martina Bertu, negatívne. „Väčšina ľudí podpísaných pod petíciu má prehľad o problematike, no nájde sa aj skupina ľudí, ktorí o týchto projektoch nepočuli,“ poznamenal s tým, že práve preto pripravili informačný materiál, aby sa ľudia vedeli zorientovať. „Ako predseda petičného výboru považujem za dôležité, aby boli ľudia o týchto projektoch čo najviac informovaní,“ do­dal.

Berta upozornil aj na to, že k vodnému dielu Bratislava – Pečniansky les na Dunaji sa odmietavo stavia aj Rakúsko. Rakúska strana s jeho výstavbou nesúhlasí, je zásadne proti a na svojom negatívnom stanovisku trvá. Pokiaľ bude mať Rakúsko na výstavbu stále rovnaký názor a postoj, projekt bude hlavne politicky nepriechodný. Berta však poukázal na to, že podľa dostupných informácií majú kompetentné organizácie už rozpracované konkrétne projekty vodného diela. Ministerstvo hospodárstva presadzuje tento projekt do energetickej politiky SR na ďalšie obdobie. „Preto je dôležité naďalej tlačiť na vylúčenie tohto projektu z navrhovaného dokumentu,“ poznamenal.

Zastupiteľstvo Bratislavského samosprávneho kraja schválilo v piatok 20. septembra zmenu územného plánu, ktorá výstavbu vodného diela vylučuje. Negatívne stanovisko k trasovaniu ropovodu cez Bratislavu, ako aj k výstavbe vodného diela na Dunaji zaujali BSK, hlavné mesto Bratislava, aj mestské časti Vajnory a Karlova Ves. Tá podporila v pondelok 23. septembra svojím uznesením petíciu a vyjadrila nesúhlas s výstavbou vodného diela Bratislava – Pečniansky les.

Petícia proti výstavbe vodného diela na Dunaji v Bratislave vznikla 5. septembra. Jej cieľom je začať diskusiu na túto tému, ale aj na tému výstavby ropovodu cez Bratislavu. "Chceme, aby sa ľudia aktivizovali a začali na túto tému diskutovať predtým, ako sa niečo schváli,“ priblížil predseda petičného výboru Martin Berta ich zámer. Dodal, že po stretnutiach s mimovládnymi organizáciami a s odborníkmi na tému vodného diela zvážil, že tak vážne dielo, ako je toto, je pre Bratislavu veľmi riziková vec, z ktorej majú viacerí obavy. "Chýbajú nám informácie predovšetkým pre občanov, ale aj diskusia, výstupy z nej a informácie pre BSK a mesto Bratislava,“ doplnil. Zatiaľ je podľa neho viac otázok ako odpovedí, preto je potrebné vyvolať diskusiu s ministrom hospodárstva i s ministrom životného prostredia.

Na petíciu je zriadený PO BOX 86, 840 00 Bratislava. Budú ju tiež rozosielať poštou do schránok obyvateľov, pričom v pláne je poslať minimálne 25-tisíc obálok. V nich bude leták, podpisový hárok a text petície. Ľudia ju podpíšu a vrátia na PO BOX. Všetko je podľa Bertu bezplatné. "Ak sa ľudia budú chcieť dozvedieť viac a zistiť, ako sa petícia vyvíja, zriadili sme telefón, kde dostanú odpovede na svoje otázky,“ poznamenal. Číslo je 0949 653 321. Pod­pisy sa zbierajú aj klasicky, ľudia chodia s hárkami a zbierajú podpisy na ulici.

debata chyba
Viac na túto tému: #vodné dielo na Dunaji #petícia #Martin Berta