Dobrovoľníci vyniesli z Tatier stovky kilogramov odpadkov

Vyše 1 500 dobrovoľníkov sa v sobotu zapojilo do upratovania Tatier. Dobrovoľníci pozbierali v rámci 35. ročníka akcie Čisté hory z Tatranského národného parku a Pieninského národného parku viac ako 500 kilogramov odpadkov.

29.09.2013 10:56
Vysoke Tatry, turistika, cestovny ruch,... Foto: ,
Vysoké Tatry
debata (2)

„Najviac účastníkov bolo na Štrbskom Plese, na chodníkoch v okolí Tatranskej Lomnice a Tatranských Matliarov, na Hrebienku a v Roháčoch v Západných Tatrách, ktorých doliny čistili najmä turisti z Česka,“ informoval koordinátor 35. ročníka akcie Čisté hory Igor Stavný zo Štátnych lesov TANAP-u. Na týchto miestach vyzbierali účastníci aj najväčšie množstvá odpadkov. Prevažne to bol odpad v podobe rôzneho komunálneho odpadu a obalov od potravín. Na zamyslenie je, že odpadky sa vo veľkom množstve nachádzali aj v tráve popri hlavnej ceste vedúcej z Tatranskej Lomnice do Tatranskej Kotliny, dodal Stavný.

Akciu Čisté hory organizujú Štátne lesy TANAP-u v spolupráci so Správou TANAP-u, ktorej strážcovia prírody pomáhali dobrovoľníkom pri zbere odpadkov v liptovskej časti Tatier. V tomto roku v území oboch národných parkov pomáhali aj dobrovoľní členovia Stráže prírody. Členovia základnej organizácie Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny Vysoké Tatry a členovia občianskeho združenia Zachráňme tatranského kamzíka zbavili odpadkov znečistené vysokohorské táborisko pod Vysokou v Bielovodskej doline.

Počas 35 rokov odbremenilo viac ako 40-tisíc dobrovoľníkov zo Slovenska i zahraničia územie Tatranského národného parku a Pieninského národného parku o viac ako 58 600 kg rôzneho komunálneho a stavebného odpadu, v posledných rokoch najmä od odpadu z potravín. Rekordný bol rok 1980, v ktorom 1 400 ľudí znieslo z turistických chodníkov až 7 655 kilogramov odpadkov. Najznečistenejším v tom roku bolo Skalnaté pleso, kde vyzbierali 3 700 kg odpadu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dobrovoľníci #Tatry #odpad #zber odpadkov #Čisté hory