Domov sa súdi s penzistami

Domov dôchodcov sa súdi s vlastnými klientmi. Bratislavský domov sociálnych služieb v Rači vymáha od penzistov poplatky za služby, ktoré odmietajú uhradiť.

30.09.2013 18:17
debata (7)

Kraj zvýšil ceny v rokoch 2010 a 2011. Ide napríklad o stravu, ktorú domov núti klientov odberať, hoci časť z nich si chce variť sama, alebo o dvojité poplatky za užívanie spoločných priestorov. Krajský prokurátor tieto poplatky označil za nezákonné, krajské zastupiteľstvo jeho protest zamietlo.

V máji podalo zariadenie, ktoré spravuje bratislavská župa, prvé žaloby na dôchodcov, tí sa bránia na súde. Poslankyňa za kraj a kandidátka na župana Monika Flašíková-Beňová (Smer) tvrdí, že na vymáhaní týchto poplatkov od dôchodcov zarába v BSK bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti za SDKÚ Mária Kolíková. Župu vedie predseda tejto strany Pavol Frešo. „Na základe zmluvy z júna 2012 zastupuje zariadenie Mária Kolíková, ktorá podpísala aj zmluvu, aj žaloby,“ povedala politička. Podľa nej je na dôchodcov vyvíjaný neprestajný tlak, keďže nemajú z čoho platiť zvýšené poplatky, priemerný dôchodok v zariadení je 390 eur, ale sú tam aj dôchodcovia s dôchodkom 130 eur či 190 eur.

Vedenie domova sociálnych služieb Rača postupovalo pri získavaní nedoplatkov od dôchodcov v súlade so zákonom, tvrdí podpredsedníčka bratislavskej župy Gabriella Németh, ktorá reagovala na kritiku Beňovej. Podľa podpredsedníčky je celkovo v župných zariadeniach 1 700 klientov, z ktorých je 25 neplatičov práve z račianskeho domova. Németh tiež oponuje, že poslanci Smeru nenapadli na zastupiteľstve zvýšené poplatky a vyjadrenia Beňovej vníma ako predvolebnú kampaň.

Podnet na krajskú prokuratúru proti nezákonným poplatkom inicioval inštitút IVRA v novembri 2012, v auguste tohto roka 25 seniorov z Rače podalo odpor proti platobným rozkazom, ktoré vydal Okresný súd Bratislava III na podnet zariadenia sociálnych služieb. Každý zo seniorov má doplatiť asi 2 500 eur.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Dôchodcovia #domov dôchodcov #penzisti