Zo starého perónu postavia v Trenčíne novú tržnicu

Hlavnú tržnicu v Trenčíne pri nákupnom stredisku Družba začnú na budúci týždeň likvidovať.

02.10.2013 15:00
Trenčín, tržnica Foto: ,
Súčasná trenčianska tržnica neposkytuje veľa komfortu.
debata (2)

Na jej mieste vznikne nová, s pevným zastrešením. Ako konštrukciu na zastrešenie použijú kovové stĺpy, ktoré ešte pred pár dňami stáli na železničnom peróne trenčianskej stanice. Pri súčasnej modernizácii trate dostanú aj nástupištia novú podobu.

Na tom, že tržnicu treba zastrešiť, sa zhodli mestskí poslanci aj vedenie mesta. Jej súčasná podoba nie je žiadna sláva. Predávajúci sa snažia chrániť seba aj svoj tovar, ako vedia, nad stánkami a medzi nimi naťahujú rôzne plachty, celty a igelitové fólie.

„Tržnica vyzerá v súčasnosti možno veľmi romanticky, ale môže sa stať, že vám pri daždi vytečú za golier litre vody z plachiet, ktorými sú prekryté stánky. Preto sme sa rozhodli, že tržnicu zastrešíme. Bude to riešenie bez obvodových múrov, len strecha, ktorá zabezpečí vyšší komfort pre kupujúcich aj predávajúcich,“ vraví mestský poslanec Emil Košút, predseda komisie životného prostredia, dopravy, investícií a územného plánu.

Koncom minulého roka mesto vypísalo súťaž na vypracovanie projektu na zastrešenie tržnice. Investičná komisia pri mestskom zastupiteľstve vybrala jeden z projektov. Neskôr však poslanci zistili, že 210-tisíc eur, ktoré sú v rozpočte plánované na rekonštrukciu tržnice, na vybraný projekt nebude stačiť. Náklady bolo treba poriadne znížiť. Hlavný architekt mesta Martin Beďatš prišiel s návrhom, aby sa pri zastrešení využili nosníky zo železničného perónu.

„Potrebovali sme znížiť náklady, to bol jeden dôvod, ale všimli sme si tiež, že stĺpy, čo držia konštrukciu na nástupištiach, sú veľmi pekné ukážky remeselnej práce a bola by veľká škoda, keby skončili v šrote. Oslovili sme statika, ktorý ich posúdil a potvrdil, že sú použiteľné. Dokonca aj rozmerovo, rozponmi konštrukcie, sa hodia na prekrytie tržnice,“ hovorí hlavný architekt Trenčína.

Pri použití nosníkov zo starého nástupišťa číslo¤3, ktoré je momentálne už zbúrané, bude stáť prekrytie tržnice približne polovicu toho, čo by stálo podľa víťazného projektu. Celkové náklady dosiahnu asi 185– až 190-tisíc eur vrátane vybudovania dažďovej kanalizácie a osvetlenia tržnice. Vysúťažený návrh predpokladal náklady 370-tisíc eur, s doplnkovými nadštandardnými funkciami, ako sú nádrže na vodu, aby tam mohlo byť klzisko, kolotoče, úprava terénu okolo, by sa náklady na rekonštrukciu tržnice vyšplhali až na pol milióna eur. S prácami by sa malo začať na budúci týždeň.

„Táto sobota bude asi posledný trhový deň na starej tržnici. Počas rekonštrukcie sa presunie na plochu pred tunajším kultúrnym strediskom. Tu budú predajné stánky dočasne umiestnené, predpokladáme že na dobu 6 – 7 týždňov, kým sa dokončí zastrešenie,“ dodal Emil Košút. Originálne zastrešenie tržnice bude miestnym obyvateľom dlhé roky pripomínať, ako vyzerali trenčianske železničné peróny. Mesto kúpilo od Železníc SR 32 kusov nosníkov za cenu šrotu.

Pre železnice to bol už prebytočný materiál. Ukončenie celkovej rekonštrukcie nástupíšť na železničnej stanici v Trenčíne je naplánované na august budúceho roku. Po novom bude podchod pre cestujúcich k nástupištiam vyúsťovať aj na Hodžovej ulici, v blízkosti zimného štadióna Mariána Gáboríka.

„Na železničnej stanici sa vybudujú tri nákladné výťahy, ktoré sú súčasťou batožinového podchodu, a tri osobné výťahy, ktoré budú súčasťou podchodu pre cestujúcich. Nástupištia vybudované v rámci rekonštrukcie budú zastrešené. Harmonogram prác predpokladá ukončenie modernizácie celého úseku Zlatovce – Trenčianska Teplá v auguste 2015,“ spresnila Daniela Detersová z odboru komunikácie Generálneho riaditeľstva Železníc SR.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #tržnica