Poltár už má novú polikliniku, chýba mu však 100-tisíc eur

Ani suma 500-tisíc eur, ktoré mestu Poltár venoval na prestavbu budovy bývalého sklárskeho učilišťa na polikliniku pri minuloročnom výjazdovom zasadnutí vlády v Poltári zo svojej rezervy premiér Fico, nestačila na vykrytie všetkých stavebných nákladov.

06.10.2013 17:00
Poltár, poliklinika Foto: ,
Ešte pred tromi mesiacmi dokončovali robotníci práce na prestavbe budovy učilišťa na polikliniku. Dnes už v nej ordinujú prví lekári.
debata (4)

Mesto ešte potrebuje na dofinancovanie stavebných prác ďalších 100-tisíc, ktoré chce získať opäť od predsedu vlády. Už sa na Úrad vlády obrátilo s oficiálnou žiadosťou o finančnú výpomoc.

Nezaplatené faktúry chcú hradiť postupne

Mesto získalo polmiliónovú dotáciu pred vyše rokom. Premiér Fico sa ho rozhodol finančne podporiť, aby pomohol riešiť kritickú situáciu v oblasti zdravotníctva, ktorá vznikla v Poltári po zavretí starej polikliniky. Tú ešte v roku 2007 predal vtedajší vlastník Banskobystrický samosprávny kraj súkromníkovi, ten však nedodržal podmienky zmluvy a polikliniku postupne opúšťali lekári až zostala bez zdravotníkov.

Kraj síce vlastníkovi budovy neskôr odobral licenciu na prevádzku zdravotného zariadenia, ale budovu už naspäť nezískal a lekári už ordinovali v iných priestoroch. Mnohí mimo mesta, preto pacienti z Poltára a spádovej oblasti museli za lekármi cestovať do Lučenca, Rimavskej Soboty a iných nemocníc.

Súčasné vedenie banskobystrickej župy pomohlo mestu s riešením zlej situácie tak, že mu za symbolické jedno euro župa predala nevyužité priestory bývalého sklárskeho učilišťa, ktoré sa mesto rozhodlo prestavať na novú polikliniku. Stavbu urýchlil aj 500-tisícový dar od premiéra. Prednosta Mestského úradu v Poltári Pavol Olšiak hovorí, že hoci podľa pôvodných kalkulácií mala prestavba stáť 750-tisíc eur, dúfali, že sa náklady napokon vtesnajú aj do 500-tisícovej sumy.

Aj keď Poltárčania hľadali možnosti úspor, prestavba napokon pohltila približne 600-tisíc eur. Stotisíc eur na zaplatenie niektorých prác stále nemajú. Hlavným zhotoviteľom diela bol Mestský podnik služieb v Poltári, niektoré práce boli zabezpečené subdodávateľsky. Faktúry za vykonané práce, ktoré stále neboli zaplatené, chce mesto stavebníkom uhradiť v dohodnutých lehotách splatnosti.

„Situáciou okolo hľadania financií v objeme 100-tisíc eur sme sa pred niekoľkými dňami zaoberali na rokovaní poslancov mestského zastupiteľstva. Dohodli sme sa, že o pomoc požiadame opäť predsedu vlády. Žiadosť na Úrad vlády o 100-tisícový príspevok sme už odoslali,“ vysvetľuje viceprimátorka Martina Brisudová. Hovorkyňa premiéra Beatrice Szabóová Pravde potvrdila, že žiadosť im už bola doručená. „Momentálne ju skúmame, no rozhodnutie o pridelení financií pre Poltár ešte nepadlo,“ zdôraznila.

Spoliehajú sa na pomoc premiéra

Poltárčania dúfajú, že im premiér pomôže. V prípade, že by ich žiadosť na Úrade vlády zamietli, museli by hľadať peniaze vo vlastnom rozpočte, v ktorom by museli robiť nepríjemné škrty. Brisudová poznamenáva, že by museli diskutovať aj o presune peňazí, ktoré sú vyčlenené na iné dôležité investičné aktivity, napríklad na opravu zničených ciest.

Pre Poltárčanov je však podstatné, že nová poliklinika už niekoľko týždňov nie je staveniskom a že lekárske služby môžu byť opäť sústredené pod jednu strechu. Prednosta mesta Olšiak podotkol, že v novej poliklinike už ordinujú dvaja obvodní lekári a je tam aj lekárska pohotovosť. „Do konca októbra by k nim mali pribudnúť ďalší. Napríklad ortopedická a neurologická ambulancia, interné oddelenie, endokrinológia, diabetológia, ale aj röntgen a sono. V poliklinike je priestor pre maximálne pätnásť ambulancií, tie sa budú zapĺňať postupne,“ zdôraznil Olšiak.

Z otvorenia polikliniky majú najväčšiu radosť obyvatelia z regiónu. „Konečne máme nielen polikliniku, ale aj peknú polikliniku, v ktorej budú lekári pod jednou strechou,“ poznamenala 64-ročná Anna Chomová z okresu Poltár.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Poltár #poliklinika