Neporiadnikov v Šahách lovia fotopasce

Ak chce niekto z obyvateľov Šiah prísť poľahky o 30 eur, stačí, ak svoj odpad z rodinného domu naloží na fúrik a vysype ho niekde na konci ulice alebo na okraji mesta.

13.10.2013 17:32
Mrázek, Šahy, fotopasca Foto: ,
Náčelník mestskej polície v Šahách Rudolf Mrázek si v počítači prezerá fotky, ktoré mu do počítača prišli z fotopasce.
debata (2)

Celkom isto ho rýchlo odhalia. Postarajú sa o to fotopasce, ktoré nakúpilo mesto a nasadilo ich proti nespratníkom, ktorí voľným vysýpaním odpadkov ničia životné prostredie a robia v meste neporiadok.

Fotopasce sa rozhodli Šahanci kúpiť, lebo už si nevedeli rady s ľuďmi, ktorí vynášali odpadky, kde sa im zachcelo. „Tento dlhoročný problém nás kváril napriek tomu, že o vývoz smetí a odpadu z domácností sa starajú technické služby. Odpad má končiť na našej medziskládke, odkiaľ je priebežne odvážaný do 35 kilometrov vzdialenej Sikenice,“ hovorí primátor Šiah Ján Löwy. Vyvážanie odpadu podľa pravidiel však v Šahách evidentne dlho netrápilo veľa obyvateľov, ktorí sa ho zbavovali po svojom.

„Najmä pod rúškom noci a v čase, keď sa v okolí nepohybovali hliadky mestskej polície, vyvážali ľudia svoj domový, ale aj stavebný odpad aj staré elektrospotrebiče na okraj mesta alebo ulíc, kde bývajú a tam ho jednoducho vysýpali. Takto sa vytvárali čierne skládky odpadu, ktoré bolo treba stále likvidovať. Odhaliť týchto ľudí bolo veľmi ťažké, lebo šesť mestských policajtov nemá šancu striehnuť vždy a všade na podobné prípady. Aj preto, že ostatní ľudia nechceli oznamovať totožnosť tvorcov čiernych skládok. Usvedčiť sa ich dalo iba v prípade, ak boli prichytení pri nelegálnom vývoze odpadu. Takýchto prípadov však veľa nebolo,“ vysvetľuje náčelník Mestskej polície v Šahách Rudolf Mrázek.

Pre nedisciplinovanosť ľudí pribúdali nielen čierne skládky, ale aj líšky, ktoré odpad lákal a pohybovali sa už aj v obytných lokalitách. Mesto si preto povedalo dosť a rozhodlo sa staviť na fotopasce. Tie sa snažia umiestňovať do rôznych lokalít, odkiaľ snímajú miesta, kde sa najčastejšie vytvárali čierne skládky. Ľudí na prítomnosť fotopascí upozorňujú aj žlté tabuľky na viditeľných miestach.

„Fotopasce majú pohybové snímače a aktivujú sa teda pri pohybe v miestach, ktoré sledujú. Tie môžu buď fotografovať, alebo nakrúcať. Režim je nastaviteľný. Keď niečo zaznamenajú, dozvieme sa to prakticky okamžite. Technicky je to zariadené tak, že fotopasce sú prepojené s počítačmi na mestskej polícii, na ktoré nám snímky posielajú e-mailom. Vývozcov odpadku tak môžeme rýchlo identifikovať aj sankcionovať. Všeobecne záväzné nariadenie mesta nám umožňuje udeľovať v takýchto prípadoch pokutu do 30 eur,“ zdôraznil Mrázek.

Podľa skúseností polície vynášajú odpadky na „kôpky“ na konci ulíc najčastejšie starší dôchodcovia, ktorí tak boli naučení z minulosti. Odkedy sú fotopasce v uliciach, situácia v Šahách sa zlepšila. „Jednoznačne sú ľudia odvtedy disciplinovanejší. Prípadov nelegálneho vývozu smetí je podstatne menej ako doteraz, ľudia sa už boja, či nebudú pri ich vysýpaní nasnímaní a pokutovaní,“ dodal náčelník.

Obyvatelia Šiah si už na fotopasce zvykajú. „Som rád, že striehnu na problémových ľudí. Aj v ulici, kde bývam, sa našli takí, ktorí vyvážali odpadky na miesta, kde nemali,“ povedal 55-ročný Ladislav Sýkora.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #pokuty #Šahy #fotopasce