Dvojročný chlapček z Holiše takmer zhorel

Hra iba dvojročného rómskeho chlapčeka z obce Holiša v okrese Lučenec sa v sobotu ráno takmer skončila tragédiou.

14.10.2013 09:00
angelika, požiar, záchrana, holiš Foto:
Angelika, 21-ročná matka, zachránila chlapčeka z plameňov.
debata

Tú mohli spôsobiť zápalky, ktoré sa dieťaťu dostali do rúk a ktoré sa mu podarilo zapáliť. Zápalka spadla na gauč a ten sa vznietil. Chlapčeka zachránila od najhoršieho jeho 21-ročná matka.

Dvojročný Ivan bol ráno v obývačke, zatiaľ čo jeho mama ešte ležala v posteli v spálni so starším synom. Otec išiel ráno do práce. Dvojročné dieťa sa však zobudilo a išlo sa hrať do obývačky. Tam ho viac ako hračky zaujali pohodené zápalky, ktoré vzalo do ruky a jednu sa mu podarilo zapáliť. Matku ležiacu vedľa prebral až štipľavý dym a plač chlapca, ktorý volal na otca. Žena chcela dieťaťu pomôcť, no pri snahe otvoriť dvere na susednej obývačke jej v rukách zostala kľučka a dvere nevedela otvoriť. Rozbila preto na dverách aspoň sklo, aby dym mal kde unikať a cez okno vyskočila z domu von. Do horiacej miestnosti sa dostala hlavným vchodom. Plačúce a zranené dieťa vyniesla z domu. Chlapec mal popálené ruky a tvár, pri jeho záchrane si porezala ruku aj jeho mama. Oboch ratovali záchranári, ktorých spolu s hasičmi privolali medzitým susedia.

„Hlásenie o požiari sme dostali v sobotu ráno pred ôsmou hodinou. Keď hasiči prišli na miesto, požiar už bol uhasený. Na mieste sme našli zranené dieťa a jeho matku. O nich sa už postarali záchranári,“ povedal hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Banskej Bystrici Erik Piater. Záchranári previezli zranenú ženu na ošetrenie do lučeneckej nemocnice, chlapčeka transportovali do Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach. Hovorkyňa Leteckej záchrannej služby Zuzana Turočeková uviedla, že dieťa malo popáleniny na 20 percentách tela.

„Pri prevoze bolo napojené na umelú ventiláciu a bolo v stabilizovanom stave,“ povedala Turočeková. Malý pacient má podľa našich informácií vážne poranenia a je v umelom spánku, no mimo ohrozenia života. Nemocnica v nedeľu informácie o zdravotnom stave chlapca neposkytla.

Polícia v prípade trestné stíhanie nezačala. Podľa informácií krajskej policajnej hovorkyne v Banskej Bystrici Márie Faltániovej v prípadoch, keď došlo k zraneniu človeka bez cudzieho zavinenia, na to nie je dôvod.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #lučenec #požiar #záchrana #holiša