Rotavírusovú infekciu dostal v nemocnici ďalší novorodenec

Aj napriek tomu, že v Rooseveltovej Fakultnej nemocnici v Banskej Bystrici urobili potrebné opatrenia, aby zabránili šíreniu rotavírusovej epidémie, v pondelok znovu zistili akútnu chorobu tráviaceho traktu spôsobenú rotavírusom u jedného malého pacienta.

15.10.2013 12:00
debata

Novorodenca okamžite preložili na oddelenie infektológie. Podľa hovorkyne nemocnice Ruženy Maťašeje je situácia v zariadení stabilizovaná a už nemá charakter epidémie.

Rotavírus zaznamenali na gynekologicko-pôrodníckej klinike a oddelení naonatológie. "Tehotná žena, u ktorej sme minulý týždeň chorobu zaznamenali, a aj šesť novorodencov boli preložení na oddelenia infektológie a na úsek patologických novorodencov, kde sú pre takéto situácie vybudované špeciálne izolované priestory. U chorých sa už nevyskytli ďalšie komplikácie.

Nemocnica po zistení prípadov urobila v spolupráci s hygienikmi opatrenia, aby sa rotavírus ďalej nešíril," povedala Maťašeje. Opatrenia spočívajú v striktnej dezinfekcii rúk personálu, zákazu návštev matiek na oddelení a intenzívnej dekontaminácii pracovných povrchov a nástrojov v oddeleniach, kde sa choroba vyskytla.

Ako sa rotavírus do nemocničného zariadenia dostal, je ťažké zistiť. Podľa hygienikov sa z času na čas objaví aj v špičkových zdravotníckych zariadeniach v západnej Európe. Do nemocnice môže chorobu priniesť návšteva, ale aj samotní pacienti. Aj keby začínajúce sa rotavírusové ochorenie so sebou do nemocnice priviezla budúca matka, nemocnica je povinná ju hospitalizovať a odrodiť.

„V oveľa väčšej miere sa vyskytuje v menej rozvinutých krajinách, kde je zdravotná starostlivosť na nižšej úrovni,“ poznamenala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

Rotavírus sa prejavuje hnačkami a zvýšenými teplotami. Podľa názoru pediatričky Mileny Noskovej ide o nebezpečnú chorobu, ktorá spôsobuje rýchle odvodňovanie organizmu a jeho dehydratáciu. „Najnebezpečnejší je pre úplne najmenšie deti, ktoré majú citlivejšie organizmy,“ podčiarkla lekárka. Choroba sa vyskytuje najmä u detí do piatich rokov, do dovŕšenia ktorých prekoná rotavírusovú infekciu aspoň raz takmer každé dieťa.

Hovorkyňa Rooseveltovej nemocnice zdôraznila, že v ich zariadení doteraz rotavírusy nemali. „K základným opatreniam, ktoré v súčasnosti robíme, je používanie účinných dezinfekčných prostriedkov a bariérové ošetrovateľstvo, teda používanie jednorazových ochranných rukavíc, rúšok, plášťov a izolácia nakazených,“ dodala Maťašeje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rotavírus