Obeťami našich predkov pri rituáloch boli plastiky

Nie živé zvieraté, ale plastiky zvierat používali ľudia v staršej dobe bronzovej ako obetu počas rituálov, ktoré mali našim predkom zabezpečiť lepší život.

17.10.2013 14:00
býk, plastika, levice, Foto:
Hlinená plastika zobrazujúca dlhosrstého býčka.
debata

Zistil to tím archeológov z Univerzity Komenského v Bratislave v spolupráci s archeológmi z Archeologického ústavu SAV v Nitre, ktorí už desať rokov vykovávajú prieskum pri obci Rybník v okrese Levice.

Špičkovému tímu archeológov, ktorí pracovali v teréne aj toto leto sa podarilo sošky, ktoré boli zámerne poškodené nájsť v odkrytých obydliach z obdobia rokov 1 700 až 1 500 pred našim letopočtom. Zatiaľ odkryli sedem domov, no predpokladajú, že ich bude okolo dvadsať, preto budú vo výskumných prácach pokračovať aj v budúcnosti. V každom z obydlí našli minimálne jednu plastiku. Sošky zhotovené z hliny mali oblámané uši, rohy a končatiny.

„Všetky plastiky boli zrejme pri rituáli symbolického obetovania oblámané zámerne. Terénne pozorovania poukazujú na to, že sa to najčastejšie dialo v obydlí miestneho šamana, kde sa v neveľkej vzdialenosti od seba našli k sebe sa hodiace časti plastík, ale rituály obety zrejme prebiehali aj v obydliach bežných ľudí,“ konštatuje Jozef Bátora z Univerzity Komenského v Bratislave, ktorý výskum pri obci Rybník vedie. Unikátnosťou tohto objavu je práve prítomnosť sošiek v domoch a nie mimo nich. Archeológovia zdôrazňujú, že doteraz sa podobné sošky na náleziskách na Slovensku i v strednej Európy našli mimo obydlí.

Dôvodom obety plastík mohlo byť úsilie a životná nutnosť rozmnožiť stádo domácich zvierat. Podľa Bátoru to svedčí aj o tom, že naši predkovia sa riadili aj pudom sebazáchovy, ktorý im bránil siahnuť na život živým zvieratám, ktoré boli cenným majetkom. V prípade plastík divožijúcich zvierat, ktoré sa tiež našli, mohlo ísť o rituál spojený s prípravou na úspešný lov. To by mohla dokazovať poškodená plastika diviaka. Našli sa aj plastiky doma chovaných zvierat ako sú ošípané, ovce, či hovädzí dobytok. Jedna z plastík má na bokoch tela hustým ryhovaním zvýraznenú srsť. Zobrazuje pravdepodobne dlhosrstého býka východného typu.

Archeológom počas posledných štyroch rokov asistovali pri výskume aj študenti archeológie z Filozofickej fakulty UK v Bratislave. Podľa rektora univerzity Karola Mičietu tak majú jedinečnú príležitosť byť priamo v teréne pri zdroji poznania.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Levice #rituál #predkovia #plastiky