Bratislava ide predať developerom Kamenné námestie

Kamenné námestie v Bratislave chce hlavné mesto predať. Za vyše 1,785 milióna eur ho má kúpiť britská developérska skupina Lordship Real Estate, ktorá je už majiteľom Hotela Kyjev i okolia.

18.10.2013 08:23
Kamenné námestie, Bratislava, Deň pre námestie Foto:
Kamenné námestie v Bratislave.
debata (72)

Dnes zanedbané námestie plánuje zrevitalizovať a dostavať, vyplýva z materiálu prerokovaného na mestskej rade. Predaj by mali na budúci týždeň vo štvrtok 24. októbra schvaľovať bratislavskí mestskí poslanci.

Zastupiteľstvo by malo pozemky s rozlohou takmer 3 600 štvorcových metrov predávať osobitným zreteľom, teda bez vyhlásenie verejnej obchodnej súťaže. Spolu s Tescom, ktoré má na námestí obchodný dom, má totiž developér Kamenné námestie obnoviť a priestor podľa mesta „naplniť zodpovedajúcimi funkciami“.

Existujúce objekty, hotel aj obchodný dom by pritom mal do nového priestoru začleniť kultivovane a citlivo, uvádza Bratislava. Projekt podľa mesta žiaducim spôsobom ovplyvní kvalitu verejných priestranstiev aj vizuál lokality, ktorá je vstupnou bránou do najužšieho centra Bratislavy.

Mesto vysvetľuje, že veľká časť námestí v bratislavských mestských častiach vyžaduje obnovu, aby spĺňali štandardy európskej metropoly. Na Kamennom námestí chýbajú oddychové zóny aj zeleň. Z prieskumu, ktorý si dal developér urobiť vlani v marci, vyplynulo, že s terajšou podobou Kamenného námestia je nespokojných takmer 70 percent oslovených obyvateľov Starého Mesta a 65 percent ľudí z iných častí Bratislavy. Iba niečo vyše desatiny obyvateľov považuje momentálny stav Kamenného námestia za vyhovujúci a nemenili by na ňom nič.

Zatiaľ sa presne nevie, ako bude budúci priestor vyzerať. Investor chce uskutočniť dve architektonicko-urbanistické súťaže. Jednu na blok Kamenného námestia, aby zistil možnosti využitia územia, druhú pre verejné priestory. Tá má riešiť najmä otázku opätovného oživenia centrálnej časti Starého Mesta, hlavne ulíc Špitálska, Dunajská, Rajská, Námestia SNP či Suchého Mýta.

72 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Kamenné námestie #investor