Študentské formuly z Bratislavy opäť prehrmia Slovenskom

Formuly Slovenskej technickej univerzity sa opäť vydávajú na cestu po slovenských mestách. Roadshow prezentovali v piatok pred budovou Strojníckej fakulty STU.

18.10.2013 12:47
_DSC6030.JPG Foto:
Formula na benzínový pohon.
debata (2)

Pri tejto príležitosti zároveň odštartovali aj ďalšie kolo Strojárskej olympiády. Študenti strojníckej fakulty vyrobili tri rôzne formuly benzínovú, elektrickú a úspornú s futuristickým dizajnom. V lete s nimi súťažili na okruhoch po celom svete, teraz s nimi prejdú Slovensko.

V dňoch 21. až 25. októbra navštívia mestá Myjava, Trenčín, Žilina, Handlová a Levice. V každom meste je na programe prehliadka jázd formúl, predstavenie Strojníckej fakulty STU a súťaž pre stredoškolákov. Súťaž ma teoretickú a praktickú časť. V prvej časti odpovedia študenti na otázky z fyziky a z automobilového či strojníckeho priemyslu. V druhej musia zmontovať jednoduché stroje alebo sa ich naučiť ovládať. Napríklad bicykle s riadením dozadu.

„Chceme zábavnou formu popularizovať technické vzdelanie na Slovensku. Rozvoj počítačových technológií, vývoj nových postupov konštruovania a obsluhy technických zariadení zmenil predstavu o strojnom inžinierovi. Dnes to musí byť špičkový odborník schopný orientovať sa v širokom spektre odborov. Človek, ktorý neváha prichádzať s vlastnými nápadmi, profesionál, ktorý je odborne pripravený a schopný presadiť svoje názory. Absolventi našej školy nemajú problém zamestnať sa a ich nástupné platy patria k nadpriemerným. Študenti však majú pred technickými smermi rešpekt, preto im chceme ukázať, že štúdium na STU je praktické a môže byť aj zábavné,“ povedal dekan Strojníckej fakulty STU Ľubomír Šooš.

Formula na elektrický pohon. Foto: STU
elektricka Formula na elektrický pohon.

Hlavným bodom programu v každom meste budú jazdy formúl. Tie zostrojili študenti od návrhu dizajnu, po technické riešenie až po samotnú realizáciu. Tímy majú vo svojich radoch vývojárov, dizajnérov, konštruktérov, marketérov. Najdlhšiu históriu na škole má AM Team, ktorý zostrojil a preteká na vozidle s klasickým zážihovým motorom. Mladším je STUBA Green Team s formulou na elektrický pohon.

Elektrická formula dokáže zrýchliť z 0 km/h na 100 km/h za 3,9 sekundy a dosiahnuť maximálnu rýchlosť 170 km/h. Jej rýchlosť študenti predvedú aj na jazdách okolo Slovenska. Tento rok mala premiéru tretia študentská formula FME Racing Teamu. Je to auto s najnižšou spotrebou na Slovensku. Na cestu z Bratislavy do Košíc mu stačí liter benzínu. Má hmotnosť len 50 kilogramov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #formula #slovenská technická univerzita