Októbrové jahody sú dozvukom extrémneho leta

Ak by macocha dnes vyhnala Marušku nazbierať jahody, nebolo by to nič rozprávkové. Na plantážach v Trnavskom či Trenčianskom kraji skutočne v októbri zarodili jahody a pestovatelia nevedia túto anomáliu spoľahlivo vysvetliť. Podľa odborníkov to mohli spôsobiť výkyvy v tohtoročnom počasí.

19.10.2013 06:00
jahody, ostratice, plantáž, október Foto: ,
Vedúci výroby Babiš ukazuje jahody, ktoré v októbri zarodili na plantáži v Ostraticiach.
debata (1)

Nečakanú októbrovú úrodu jahôd potvrdil Štefan Babiš zo spoločnosti Bioplant v Ostraticiach. „Jahody zarodili na starom poraste odrody Clery, ktorú máme druhý rok. Nevieme, ako je to možné. Ešte sa nám to nestalo.“

Paradoxne, ostratickí ovocinári mali šťastie, že jahody sa neobjavili na celej hektárovej výmere porastu, ale len na 200 sadeniciach. „Ľudia ich všetky zjedli,“ dodal Babiš. Ak by však zarodilo celé pole, rastliny sa mohli pred zimou vyčerpať a minúť si tak všetky zásoby potrebné pre budúcoročnú úrodu.

Jesenné jahody mali aj vo firme Plantex pri obci Veselé a hneď sa na ne nahrnuli dedinčania. „Zaregistrovali to chytráci a chodili si ich zbierať. Ľudia si však neuvedomovali, že kradli,“ prezradil hlavný manažér výroby, predaja a skladovania ovocia Marián Bednár. Domnieva sa, že za týmto nezvyčajným javom sa môže skrývať vývoj počasia.

Podľa Jána Mezeya, vedúceho Katedry ovocinárstva na Fakulte záhradníctva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity, budú odborníci túto anomáliu študovať. Pravdepodobne za ňu môžu dlhé obdobia tepla a sucha, ktoré sa vyskytli počas leta. „Pri jahodách sme sa s tým často nestretávali. Tento stav je spôsobený zrejme tým, že suma efektívnych teplôt, ktorá je potrebná na založenie kvetných pukov, sa nahromadila počas leta aj v neskorej jeseni a jahody sú pomýlené,“ naznačil.

Odborníci sa zväčša zhodli na tom, že za predčasné jahody môže aj relatívne teplé a slnečné jesenné počasie. To by sa malo podľa dlhodobých meteorologických modelov udržať až do konca októbra. „Sú podmienky na to, že môže ešte prísť obdobie s teplotami vyše 20 stupňov Celzia. Viaceré modely naznačujú, že počasie bude mať charakter babieho leta,“ uviedol klimatológ Pavel Matejovič.

Upozornil však, že počas jesene je náročné predpovedať počasie, najmä vzhľadom na možný výskyt inverzií. „Ak inverzie nebudú, ešte môže prísť babie leto. Inverzie sa tvoria vtedy, ak je pri zemi chladnejší vzduch a od juhu k nám prúdi vo vyšších vrstvách teplý a vlhký vzduch. Vtedy môže byť teplota v nížinách 10 stupňov Celzia a na horách aj o 10 stupňov viac,“ dodal Matejovič.

Aké bude počasie?

  • sobota – jasno až polooblačno, ráno hmla, teplota cez deň 9 až 14 stupňov Celzia, na juhu 16
  • nedeľa – jasno až polooblačno, ráno hmla, cez deň bude o čosi teplejšie ako v sobotu, na juhozápade okolo 18 stupňov
  • pondelok – polooblačno, ráno v nížinách hmla, ojedinele zrážky, teplota 16 až 21 stupňov, na severe 14
  • utorok – malá oblačnosť, predpoludním hmla a mrholenie, cez deň 16 až 21 stupňov
  • streda – zamračené, slabé zrážky a chladnejšie, teploty budú na úrovni 13 až 18 stupňov
  • štvrtok – prevažne polooblačno, ráno hmlisto, slabé zrážky, teploty cez deň dosiahnu 15 až 21 stupňov (Zdroj: SHMÚ)

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #klima #úroda #jahody