Zadržaných aktivistov v Rusku podporili aj v Bratislave

Na podporu v Rusku zadržaných ekologických aktivistov v piatok večer na bratislavskom Tyršovom nábreží horelo symbolicky 30 sviečok.

18.10.2013 21:16
debata (12)

Ich počet mal symbolizovať, že od zadržania prvých aktivistov po proteste proti ťažbe ropy v Arktíde uplynulo 30 dní. Podporné aktivity sa začali na Novom Zélande a pokračovali po celom svete na viac ako 80 miestach s viac ako 10-tisíc ľuďmi, pripojil sa aj slovenský Greenpeace.

„Už 30 dní ochrancovia Arktídy čelia nespravodlivému zadržaniu a väzneniu kvôli nenásilnému protestu proti ničeniu životného prostredia. Čelia nezmyselnému obvineniu z pirátstva, za čo im hrozí 15 rokov väzenia,“ povedala koordinátorka arktickej kampane Greenpeace Slovensko Mária Horská. Ruská pobrežná stráž zadržala najprv dvoch aktivistov, ktorí sa pokúsili vyšplhať na ťažobnú plošinu a vyvesiť tam transparent. Cieľom protestu bolo upozorniť na nebezpečenstvo ťažby ropy v Arktíde. Na ďalší deň ruská pobrežná stráž obsadila loď Greenpeace International Arctic Sunrise a zadržala aj zvyšných 28 členov posádky.

V súčasnosti je celá posádka Arctic Sunrise vo vyšetrovacej väzbe. Na postup Ruska zareagovalo arbitrážou na základe rezolúcie OSN o morskom práve Holandsko, pod vlajkou ktorého sa loď plavila. Britský parlament bude o situácii hovoriť na budúci týždeň. Žiadosť o prepustenie arktickej tridsiatky už podporilo takmer milión a pol ľudí, ktorí poslali e-mailom výzvu ruskej ambasáde, ale aj medzinárodné organizácie. Svoje obavy so zadržiavaním aktivistov vyjadrila aj nemecká kancelárka Angela Merkelová či 11 laureátov Nobelovej ceny mieru.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #aktivisti #životné prostredie #Greenpeace #Akrtída