Proti požiadavkám Baťovcov protestovalo asi 70 ľudí

V Bojniciach v sobotu popoludní protestovalo proti požiadavkám rodiny Baťovcov o navrátenie majetku asi 70 ľudí.

19.10.2013 17:50
Bojnice, Bojnický zámok Foto: ,
Baťovci vlastnili aj Bojnický zámok.
debata (135)

Potomkovia po jednom z najbohatších mužov bývalého Československa Janovi Antonínovi Baťovi od štátu žiadajú náhradu za majetok, ktorý im po druhej svetovej vojne skonfiškovali na základe Benešových dekrétov. Proti tejto požiadavke vystúpilo občianske združenie VZDOR – hnutie práce, ktoré zorganizovalo sobotné protestné zhromaždenie. „V majetku, ktorý im bol v minulosti skonfiškovaný, bol aj Bojnický zámok. Je to hmotná vec, ktorá sa dá chytiť, ktorú ľudia vnímajú, preto sme ho zvolili ako hlavný symbol,“ povedal podpredseda občianskeho združenia Miroslav Pomajdík.

S účasťou je Pomajdík spokojný, hoci organizátori čakali, že oslovia viac ľudí. „Na Slovensku je ťažké robiť demonštrácie, pretože ľudia sú veľmi pasívni,“ skonštatoval. Akcia sa zaobišla bez problémov, čo potvrdila aj trenčianska policajná hovorkyňa Elena Antalová.

Pred samotným zhromaždením organizátori zbierali podpisy pod výzvu, ktorú chcú poslať predstaviteľom štátu spoločne s otvoreným listom. V ňom okrem iného píšu, že nesúhlasia s podmienkami odškodnenia a vyzývajú prezidenta, vládu, parlament a ministra kultúry, aby zabránili vráteniu Bojnického zámku do súkromných rúk. Na mieste sa pod petíciu podpísalo 100 ľudí, celkovo majú už asi 500 podpisov.

„Chceme k otvorenému listu pridať aj petíciu. Bude to vzorka, ktorá ukáže, že ľudia sú nahnevaní,“ povedal Pomajdík s tým, že si nestanovili, koľko podpisov chcú vyzbierať. Petičná akcia by mala trvať ešte asi mesiac.

Hodnota majetku, ktorú Baťovci žiadajú nahradiť, má dosahovať podľa medializovaných informácií miliardu eur. Právny zástupca Baťových dedičov Tomáš Pecina však takýto odhad považuje len za dolnú hranicu, presnejšie by vraj bolo formulovať, že hodnota bude v miliardách eur.

Konanie o žiadosti rodiny Baťovcov o odškodnenie za znárodnený majetok koncernu Baťa na Slovensku je momentálne prerušené. Dôvodom je požiadavka ministerstva financií na doplnenie písomných dôkazov zo strany žiadateľov.

Po vojne v roku 1947 bol Ján Antonín Baťa Národným súdom odsúdený v neprítomnosti na 15 rokov ťažkého väzenia a prepadnutie celého majetku v prospech štátu. Dôvodom mala byť údajná kolaborácia s nacistami. Výrok súdu vychádzal z dekrétu prezidenta republiky Edvarda Beneša. O 60 rokov neskôr Mestský súd v Prahe tento rozsudok zrušil. V máji 2013 ho zrušil aj slovenský súd.

135 debata chyba
Viac na túto tému: #obuv #Bojnice #Baťa #skonfiškovanie