Zmluvu na Starý most podpíše Bratislava v utorok

Rekonštrukcia Starého mosta v Bratislave sa stáva realitou. Víťazné konzorcium zložené z viacerých firiem s názvom MHD - STARÝ MOST v utorok podpíše s mestom zmluvu o dielo na vybudovanie električkovej trate do Petržalky a rekonštrukciu Starého mosta.

21.10.2013 15:39
Most, mosty, Apollo, Starý Foto: ,
Starý most majú zrekonštruovať.
debata

Konštrukciu Starého mosta by mohli zložiť ešte tento rok. Presný termín však Tančáková povedať nevedela, spoločnosť musí ešte získať niektoré povolenia a až potom sa môžu práce na rekonštrukcii mosta a budovaní električkovej trate do Petržalky začať. Združenie MHD – STARÝ MOST, ktoré mesto vybralo vo verejnom obstarávaní, je zložené z firiem Eurovia SK, Eurovia CS a SMP CZ. V prvej etape budovania električkovej trate zo Šafárikovho námestia je úlohou konzorcia vybudovať električkovú trať cez Dunaj do Petržalky a zrekonštruovať Starý most. „Stavba sa začína pred križovatkou ulíc Jesenského a Štúrova, prechádza cez Šafárikovo námestie, hlavným mostným objektom Starého mosta prechádza cez Dunaj a po estakádach Artmedia a Einsteinova na petržalskej strane sa priblíži ku komunikácii Bosákova, za ktorou sa končí obratiskom pred Námestím hraničiarov,“ priblížila projekt Tančáková.

Rekonštrukcia Starého mosta a vybudovanie električkovej trate po Bosákovu bude stáť 58,8 milióna eur bez DPH. Mesto na projekt v máji požiadalo o nenávratný finančný príspevok, zmluvu o jeho poskytnutí by mohlo mesto s Ministerstvom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR podpísať v novembri. Na financovaní projektu sa bude z 85 percent podieľať Európska únia, desať percent prispeje štát a päť percent zaplatí mesto. Jednou z podmienok na čerpanie nenávratného príspevku je, že Starý most i električková trať Šafárikovo námestie – Bosákova musia byť hotové do konca roka 2015. Víťazné združenie firiem sa zaviazalo, že postavia Starý most a vybudujú električkovú trať do Petržalky do 22 mesiacov od podpisu zmluvy, čiže koncom augusta 2015.

Rekonštrukcia Starého mosta v Bratislave je súčasťou prvej etapy vybudovania električkovej trate do Petržalky zo Šafárikovho námestia po Bosákovu ulicu. V prvej etape vymenia starú konštrukciu mosta ponad Dunaj za novú. Súčasná šírka 90 metrov pre preplávanie lodí medzi pilótami sa zmení pri novej konštrukcii na 135 metrov, dve pilóty sa odstránia a nahradia sa jednou. Pre peších a cyklistov na Starom moste vybudujú 4,5 metra široké lávky po oboch stranách mosta. V projekte sa počíta aj so zrušením konečnej zastávky autobusov na Šafárikovom námestí, tá sa presunie na Bosákovu. Tam sa budú zároveň otáčať električky. Zákazka zahŕňa aj vybudovanie novej estakády pri štadióne Artmedia a rozšírenie estakády Einsteinova. Električková trať zo Šafárikovho námestia po Bosákovu bude dlhá 2,4 kilometra. Zhotoviteľ zrekonštruuje zastávku na Štúrovej ulici, nové zastávky pribudnú na Viedenskej, Bosákovej a Jantárovej. Súčasťou projektu je aj rekonštrukcia Štúrovej ulice, Šafárikovho námestia, križovatky Bosákova – Jantárová a vybudovanie cyklochodníka od Starého mosta k Eurovei.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #rekonštrukcia #Starý most