V Jarovniciach otvorili kontajnerovú školu pre 320 detí

Veľa detí a málo škôl. Nedostatok tried riešia na východe Slovenska stavbami kontajnerových škôl. Prvú takéhoto druhu, zriadenú v unimobunkách, otvorili v septembri v Chminianskych Jakubovanoch. Nová kontajnerová škola pribudla včera aj v Jarovniciach v okrese Sabinov. Chodiť do nej bude 320 detí prvého stupňa.

21.10.2013 20:48
Jarovnice, kontajnerová škola Foto: ,
Otvorenie prvej modulovej základnej školy v areáli Zš Jarovnice.
debata (6)

„V tunajšej škole hrozilo, že deti budú chodiť na tri zmeny, čo si ani neviem predstaviť. Aj tak to problém celkom nerieši, lebo deti sa tu budú učiť na dve zmeny,“ povedal po otvorení novej kontajnerovej školy splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák.

Problém s nedostatkom priestorov v školách majú aj v ďalších obciach. Podľa Polláka by mali do konca roka pribudnúť tri kontajnerové školy v obciach Podhorany, Krížová Ves a Stráne pod Tatrami v okrese Kežmarok. Ďalšia má pribudnúť v Kecerovciach v okrese Košice.

„Tieto obce majú dlhodobo problém s nedostatkom priestorov pre deti, deti v Jarovniciach chodia už od 90. rokov do školy na dve zmeny,“ hovorí Pollák. Stavby kontajnerových škôl sú podľa neho najrýchlejším a najlacnejším riešením. „Kým klasická kamenná stavba by vyšla na milión eur, za túto sumu postavíme päť kontajnerových škôl,“ dodáva. Tento typ stavby má podľa neho svoje výhody aj v tom, že sa môže kedykoľvek presťahovať, rozšíriť alebo, naopak, zmenšiť. Na Slovensku podľa neho ľudia nie sú zvyknutí na tento typ riešení, vo Veľkej Británii či USA sa však bežne používa.

Kontajnerové školy nemusia byť podľa mimovládnych organizácií najlepším riešením. Vytváranie takýchto škôl podľa nich môže viesť k odčleňovaniu rómskych žiakov od ostatných, najmä ak by v nich boli čisto rómske triedy. Štát by mal preto podľa nich viac myslieť na opatrenia, ktorými by podporil skôr spoločné vzdelávanie detí. Podľa Polláka však v niektorých oblastiach, kde žijú prevažne Rómovia ako napríklad v Jarovniciach, by sa ťažko vytvárali zmiešané triedy. „Ale predpokladám, že takýmto typom výstavby nepôjdu len školy pre rómskych, ale aj ostatných žiakov,“ dodáva Pollák.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #kontajnerová škola #Jarovnice