Starý most v Bratislave začnú rozoberať v novembri

Bratislavský Starý most začnú rozoberať ešte tento rok. Hlavné mesto v utorok totiž so zástupcami konzorcia v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca podpísalo zmluvu o dielo na rekonštrukciou Starého mosta a vybudovanie električkovej trate do Petržalky.

22.10.2013 13:32
Starý most Foto:
Starý most v Bratislave.
debata (12)

Stavebník chce začať rozoberať mostnú konštrukciu v novembri. Do konca februára by mal byť Starý most zložený.

Konzorcium MHD Starý most, ktorého členmi sú firmy Eurovia SK, Eurovia CS a SMP-CZ, tak môže začať s prácami, prípravné práce už prebiehajú. „Stavba sa nám začína v stavebne najnepriaznivejšom období, pretože ideme do zimy, kde sú rôzne obmedzenia. Keď už máme podpísanú zmluvu, môžeme vstúpiť do rokovaní s jednotlivými správcami komunikácií či sietí a harmonogram naladiť tak, aby sme tieto práce mohli realizovať aj v zimnom období,“ povedal po podpise zmluvy generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Eurovia SK Róbert Šinály.

Vizualizácia novej podoby Starého mosta

Vizualizácia novej podoby Starého mosta

Fotogaléria
Vizualizácia plánovanej podoby Starého mosta v...
Vizualizácia plánovanej podoby Starého mosta v...
+3Vizualizácia plánovanej podoby Starého mosta v...

Projekt plánuje konzorcium zrealizovať za 22 mesiacov a mostnú konštrukciu začne rozoberať už budúci mesiac. „Na železničný most bude osadený žeriav, na koľaje nasadená vlečka, stredové pole medzi dvoma piliermi sa dočasne podoprie loďou a jednotlivé diely sa budú rozpaľovať na transportovateľné kusy. Naložia sa na vlečku a budú sa vyvážať na petržalskú stranu,“ opísal postup prác Šinály.

Časti konštrukcie mosta by nemuseli skončiť v odpade. Mesto ich možno pošle do obcí na východnom Slovensku. Starostovia o ne vraj prejavili záujem, mohli by pomôcť zachrániť obce pred budúcimi povodňami. „Ich záujem stále trvá, otázka je ale otvorená,“ podotkol primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru).

To, čo zostane zo Starého mosta, budú pamiatkovo chránené mýtne domčeky a piliere. Aj to nie všetky. Aby sa splnila požiadavka Európskej komisie na rozšírenie plavebného gabaritu, dva z nich odstránia a nahradia jedným. Šinály vysvetlil, že do dna Dunaja zatlčú dlhé oceľové steny, z nich sa vytvorí zábrana, ktorá vodu odkloní a v priestore sa bude pracovať.

Nový most začne vznikať na petržalskej strane Dunaja. Konzorcium ho plánuje budovať po častiach a z Petržalky postupne vysúvať nad koryto rieky. Most bude klenutý, nie rovný ako dnes, v strede vyšší ako na okrajoch. Chodníky po oboch stranách dvojkoľajovej električkovej trate by mali byť široké 4,5 metra – 1,5 metra pre cyklistov, ktorí budú po moste jazdiť jednosmerne, tri metre pre peších. Lávky rozšíria o vyhliadkové plochy a v tých miestach bude mať most šírku cez 30 metrov. Koľaje zalejú do betónu, aby mohli cez most chodiť napríklad záchranné či požiarne vozidlá.

Architektonickú súťaž mesto nerobilo pre termíny z Únie, návrh mosta pochádza z dielne projektanta Miroslava Maťaščíka, ktorému sa vyčítalo, že vyzerá ako železničný. Známa ešte nie je farba. Mesto prezentovalo vizualizácie najmä v zelenej, podľa primátora sa však bude ešte diskutovať. „Budeme rozhodovať spolu s obyvateľmi, možno urobíme anketu a potom farbu budú schvaľovať poslanci,“ avizoval Ftáčnik.

Na Bratislavčanov čakajú počas rekonštrukcie aj obmedzenia, najmä na Šafárikovom námestí. Práce ovplyvnia dopravu, peších, plánuje sa výluka električiek i obmedzenia lodnej dopravy. Od budúceho týždňa začnú postupne odovzdávať stavenisko pre realizáciu jednotlivých objektov. Konzorcium podľa Ftáčnika vyhralo s najnižšou cenou, keď mestu ponúklo 58,8 milióna eur bez DPH. Komisia pri výbere firmy však pozerala aj na to, či má daná spoločnosť skúsenosti s výstavbou nad tečúcou vodou. Víťaz tiež skrátil o dva mesiace lehotu na výstavbu, ktorú mesto odhadovalo na základe expertízy na 24 mesiacov.

Hlavné mesto vyhlásilo verejné obstarávanie na zhotoviteľa prvej etapy Nosného systému Mestskej hromadnej dopravy (NS MHD) ešte v januári. Okrem rekonštrukcie Starého mosta sa má vybudovať nová koľajová dráha v úseku Bosákova ulica – Šafárikovo námestie, rozšíriť estakáda Einsteinova a vybudovať nová pri bývalom štadióne Artmedia. Peniaze z eurofondov z Operačného programu Doprava treba vyčerpať do konca roka 2015.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Starý most #rekonštrukcia mosta