Na vývoz odpadu upozorňuje ľudí kalendár

Kedy má kto meniny či na ktoré dni pripadajú sviatky. Aj tieto informácie prinášajú ľuďom bežné stolové kalendáre. V Lovinobani v okrese Lučenec však povýšili kalendár na oveľa viac.

22.10.2013 16:00
Lenhard, kalendár Foto: ,
Starosta Lovinobane Marian Lenhard s kalendárom, ktorý má ľudí naučiť zodpovednosti k ochrane životného prostredia.
debata (2)

Je komplexným manuálom, ktorý učí ľudí chrániť prírodu a životné prostredie, upozorňuje na dôležitosť správneho nakladania s odpadom aj na potrebu jeho triedenia. Ľudia si v ňom nájdu dátumy vývozu tuhého a komunálneho odpadu.

Obec, ktorá má aj s miestnou časťou Uderiná 2 100 obyvateľov, narážala v minulosti pri nakladaní s odpadom na problémy. Niektorí ľudia na separáciu aj vývoz tuhého komunálneho odpadu zabúdali, iní tomu nepripisovali veľký význam. Miestna samospráva a jej zamestnanci rozmýšľali, ako situáciu zlepšiť a vymysleli ekokalendár. „Doteraz sme o vývozoch odpadu informovali ľudí v obecnom rozhlase a v našom občasníku. Ten však málokto číta a rozhlas nie každý počúva. Preto sme vymysleli stolový kalendár triedeného a komunálneho odpadu,“ hovorí starosta Marian Lenhard.

Lovinobančania získali z nadačných zdrojov 4 780 eur. Z nich dali vyrobiť stolové kalendáre, ale zostalo im aj na nákup kontajnerov na triedený odpad, odpadkové koše, drvič konárov a vrecia na triedený odpad. „Kalendáre sme distribuovali do všetkých domácností. Datované sú od tohto septembra do konca budúceho roku. V nich sú pri menách farebne vyznačené vývozy tuhých aj triedených odpadov a okrem toho množstvo informácií o problematike odpadového hospodárstva,“ vysvetľuje Lenhard.

Kalendár ľudí oboznamuje s druhmi odpadov, so spôsobmi, ako sa ich majú domácnosti zbavovať, informuje však aj o potrebnosti kompostovania a ponúka ďalšie množstvo informácií o odpadoch a ochrane životného prostredia. Miestni ľudia tento nápad vítajú. „Kalendár mám položený na kuchynskej linke. Vďaka nemu určite nezabudnem, kedy sa bude vyvážať odpad,“ povedala 69-ročná Helena Lojková.

Nápad s kalendárom víta aj 65-ročná Milena Šuľanová. „My doma sme odpad triedili aj doteraz, ale tým, ktorí tak nerobili, kalendár vysvetlí, prečo je to potrebné,“ konštatovala. Starosta Lenhard je zvedavý, či sa zlepší v obci situácia s nakladaním s odpadmi. „Vyhodnotiť to budeme vedieť až po niekoľkých mesiacoch. Už teraz však nevylučujeme, že podobný kalendár sa budeme snažiť dať vyrobiť aj na rok 2015,“ dodal starosta.

Ministerstvo životného prostredia podobné aktivity samospráv víta. „Oceniť treba každý nápad, ktorý ľudí naučí zaobchádzať s odpadmi a chrániť životné prostredie,“ zdôraznil hovorca rezortu Maroš Stano.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #kalendár #odpad #životné prostredie #Lovinobana