Dedinu ako maľovanú turisti ešte neobjavili

Je skrytá v Štiavnických vrchoch pod Sitnom, na polceste medzi Banskou Štiavnicou a Levicami. Turisti o nej ani netušia, výnimkou sú azda len cyklisti, ktorí do nej občas zablúdia. Reč je o nenápadnej, ale krásnej obci Baďan v okrese Banská Štiavnica, ktorú tento rok ocenili titulom Dedina ako maľovaná. Udelili jej ho v rámci vyhlasovania výsledkov celoslovenskej súťaže Dedina roka.

23.10.2013 15:00
Baďan Foto: ,
Typická ľudová architektúra v obci.
debata

Baďan má len 208 obyvateľov, spĺňa však všetky predpoklady, aby sa o nej mohlo hovoriť ako o maľovanej a upravenej obci. „Už roky si držíme prvky vidieckeho charakteru, tradičnej ľudovej architektúry, ale aj typický harmonický vzhľad. Práve toto patrilo k súťažným podmienkam, cez ktoré sa víťaz mohol dopracovať k oceneniu Dedina ako maľovaná,“ hovorí starostka Ľubica Kuková. Chodníky aj ich okolie sú upravené, platí to aj o rodinných domoch, z ktorých mnohé postavili ešte začiatkom minulého storočia.

„Prvky typickej ľudovej architektúry sú zrejmé na priečeliach domov. Viaceré z nich sú pokryté klasickými škridlami. Zachovali sa aj staré kamenné pajty používané ako hospodárske budovy. Miestni aj chatári sa snažia pôvodnú architektúru dodržať, čo vytvára dojem, že sa u nás zastavil čas,“ vysvetľuje Kuková. Dôkazom je aj asi storočný obraz v jej kancelárii. Je na ňom rad domov v jednej z miestnych ulíc. S výnimkou jedného, ktorý nahradila novostavba, sa rovnaké zachovali dodnes. Len slamené strechy nahradili ich majitelia škridlovými.

Baďan rastie do krásy nielen vďaka udržiavaným domom. Vydláždené chodníky vedú okolo upravených kvetinových záhonov, ba aj vedľa šiestich plastík z dreva, ktoré symbolizujú zvieratá žijúce v okolitej prírode. Napríklad jašterice, sovy či salamandry škvrnité. „Toto miesto je detským ihriskom, ktoré slúžievalo na environmentálne vzdelávanie škôlkarov. Tí sa aj touto formou zoznamovali so živočíchmi, ktoré v lesoch okolo Baďana žijú. Škôlku sme však už pre malý počet detí museli zavrieť. Deti teraz dochádzajú do Štiavnických Baní,“ podčiarkla starostka.

Dedina má aj rôzne pamätihodnosti. Románsku rotundu z 10. až 11. storočia, ku ktorej v 17. storočí pristavali evanjelický kostol. Má tiež ľudovú izbu s tradičným domácim náradím, v ktorej si miestni uchovávajú spomienky na predkov. Obec sprevádzkovala v miestnej časti Klastava štyri tufové pivnice postavené pravdepodobne v časoch tureckých vpádov. Vedie okolo nich aj náučný chodník smerujúci od Ladzian po Sitno.

Napriek prírodnému a ľudovému bohatstvu ma Baďan aj starosti. S vyše 30 percentami má jednu z najvyšších mier nezamestnanosti v regióne. Kto chce pracovať, cestuje do Banskej Štiavnice alebo do Levíc. Napriek zlej sociálnej situácii sa miestni z Baďana sťahovať nechcú. „Páči sa mi tu. Žije sa tu dobre. Nikam by som odtiaľto nešla,“ zdôrazňuje 63-ročná Božena Majsniarová, ktorá sa do Baďana prisťahovala po svadbe. Privítali by, keby ich obec začalo vyhľadávať viac turistov.

„Zatiaľ k nám turisti nechodia. Vídavať tu len cykloturistov, ktorí cez dedinu prejdú na bicykloch,“ poznamenala Kuková. Do okolia obce by pritom turistov mohli nalákať lesy plné húb a v lete aj rôzne podujatia, ktoré Baďan organizuje. V júni to bývajú preteky furmanov, v júli Podsitnianske dni hojnosti, keď miestni predstavujú staré zvyky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dedina #Baďan