Viete, kde sa v Banskej Štiavnici treba odfotografovať?

Tak ako sa v Bratislave fotia turisti pri soche Čumila, budú sa aj v Banskej Štiavnici pri soche Náca. Legendárna postava spájaná s históriou mesta už zdobí niekoľko dní banskoštiavnickú časť známu ako Trotuár, ktorá patrí k turisticky najfrekventovanejším častiam Banskej Štiavnice.

25.10.2013 13:00
08-nacko-2x Foto: ,
Legendami opradený Nácko spestrí turistom prechádzku v časti známej ak Trotuár.
debata (1)

Náco alebo Nácko je vymyslená postava z histórie, ktorá symbolizuje banícku činnosť. Touto prezývkou vraj boli poctení viacerí baníci, ktorí dokázali aj pri ťažkej práci žartovať. Kedy a kto ju vymyslel, nie je známe.

Už desaťročia je Nácko súčasťou vtipov, ktoré sa v Banskej Štiavnici tradujú z pokolenia na pokolenie. Napríklad ako tento: „Ide Nácko na bicykli cik-cak dolu štiavnickou ulicou. Chodci na chodníku vyplašene odskakujú. Nácko na nich kričí: Ľudia boží, neprebehujte, možno aj tade pójdem!“

Jeho úlohu aj s rozprávaním vtipov pri rôznych mestských podujatiach zohrával v minulosti v Banskej Štiavnici otec herečiek Milky a Magdy Vášáryových Jozef Vášáry, po ňom sa tejto úlohy zhostil Jozef Osvald. Ten sa dodnes počas niektorých podujatí oblečie do kostýmu a zabáva ľudí. Podľa vedúceho odboru kultúry Rastislava Marka sa Náco stal v Banskej Štiavnici legendou.

Miestni už pred rokmi začali hovoriť, že by si zaslúžil sochu. „Táto myšlienka je už stará a inicioval ju Banskoštiavnicko-hodrušský banský spolok. Na vytvorenie sochy sa organizovala verejná zbierka v rokoch 2005 až 2007 a potom aj v tomto roku. Vyzbieralo sa 7-tisíc eur,“ povedal Marko. Sochu z liateho bronzu vysokú 160 centimetrov, ktorá stojí na podstavci, vytvoril akademický sochár Anton Gábrik.

Náklady na dielo však boli vyššie, vyšplhali sa na 15 400 eur. Chýbajúcich vyše 8-tisíc eur sa mesto rozhodlo dofinancovať z vlastného rozpočtu. Podľa Marka to malo zmysel. „Socha symbolizuje to najcennejšie, čo náš región má. A to duchovné dedičstvo spojené s baníctvom,“ dodal vedúci oddelenia kultúry.

Je presvedčený, že tak ako pri Čumilovi v Bratislave aj pri ich Náckovi sa budú pristavovať turisti a fotiť sa s ním. „Budú mať ďalší cieľ, ktorý si budú chcieť pri návšteve nášho mesta zvečniť,“ zdôrazňuje Marko. Banská Štiavnica má približne 10-tisíc obyvateľov a ročne ju navštívi okolo 100-tisíc turistov zo Slovenska aj zahraničia.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #banská štiavnica #socha #náco