O spoločný rodný dom sa delí Štúr s Dubčekom

Pre Slovensko je 29. október pamätným dňom, ktorým si pripomína narodenie Ľudovíta Štúra, slovenského politika, spisovateľa, učiteľa, novinára, kodifikátora spisovnej slovenčiny a národného buditeľa. Aj keď treba pripomenúť, že o presnom dátume narodenia tejto osobnosti sa doteraz vedú spory.

30.10.2013 12:00
08-uhrovec Foto: ,
Rodný dom Štúra a Dubčeka v Uhrovci najčastejšie navštevujú žiaci základných a stredných škôl.
debata

Podľa niektorých zdrojov sa narodil 29. októbra 1815, podľa rodinnej tradície sa však narodil o deň skôr a 29. októbra bol pokrstený.

Niet však pochýb o tom, že sa narodil v obci Uhrovec naďaleko Bánoviec nad Bebravou. V tom istom dome o 106 rokov neskôr prišiel na svet Alexander Dubček. Kedysi bola v tomto dome evanjelická škola, dnes je celý objekt národnou kultúrnou pamiatkou a slúži ako múzeum, v ktorom má každý z týchto významných mužov slovenských dejín svoju expozíciu.

„Hlavne starší návštevníci sú zvedaví, ako je to možné, že v jednom dome sa narodili dvaja takí slávni ľudia. Ešte skôr, než začnem rozprávať, sa hneď pýtajú na túto zhodu okolností,“ vraví Lýdia Mikušová, pracovníčka múzea.

Návštevníci sa od nej dozvedia, že Štúrov otec Samuel bol učiteľ, ktorý pôsobil v Trenčíne. Za grófa Imricha Zaya prijal učiteľské miesto v Uhrovci, rodina sa nasťahovala do objektu, ktorý slúžil ako škola a zároveň učiteľský byt. Tu sa 28. októbra 1815 narodil Ľudovít. Zdržiaval sa tu do svojich 12 rokov, potom odišiel študovať na gymnázium.

„Dubčekovi rodičia sa zoznámili v Amerike a tam sa aj zosobášili. Neskôr sa rozhodli vrátiť do Uhrovca, odkiaľ pochádzal Dubčekov otec. Keď prišli sem, rodný dom Dubčekovcov bol v dosť zlom stave. Evanjelická cirkev poskytla Dubčekovcom dočasné ubytovanie v budove, ktorú vlastnila, a o pár mesiacov sa tu narodil Alexander. To bolo 27. novembra 1921. V Uhrovci zotrvali necelé tri roky, potom išli do Ruska s Interhelpom. Kým sa vrátili, Dubček tam vyštudoval strednú školu,“ rozpráva Lýdia Mikušová.

Pôvodne boli vo všetkých miestnostiach tohto domu expozície venované len Ľudovítovi Štúrovi, tie sú tu od roku 1965. V deväťde­siatych rokoch, po smrti Alexandra Dubčeka, vznikla iniciatívna skupina ľudí, ktorá sa postarala o to, aby tu vznikla pamätná miestnosť aj druhému rodákovi. Podľa starostky Uhrovca Zuzany Máčekovej pri jej zrode pomáhal aj Dubčekov priateľ Vittorio Caffeo z Talianska.

„Nikde na Slovensku sa nič podobné venované nášmu slávnemu rodákovi nenachádza, len táto malá izbička. Mal by mať adekvátnejší priestor, a nemusí to byť len v Uhrovci. Jedinou možnosťou v podmienkach rodného domu je odkrojiť časť Štúrovej expozície, čo sa však určite nebude pozdávať štúrovcom. Na druhej strane dubčekovci tlačia na to, že by to bolo vhodné, aby sa tam umiestnili predmety, ktoré by zapožičali rodinní príslušníci a osobní priatelia Alexandra Dubčeka,“ dodala starostka.

V Dubčekovej expozícii sú po stenách rozmiestnené väčšinou oficiálne fotografie, na ktorých je Dubček s významnými osobnosťami, Havlom, Bushom, pápežom Jánom Pavlom II., Gorbačovom, Thatcherovou, Willym Brandtom. Chýbajú tu osobnejšie predmety, veci, ktoré patrili Alexandrovi Dubčekovi a ktoré by expozícii politika s ľudskou tvárou dodali ľudský rozmer. Trenčianske múzeum, ktoré je správcom rodného domu Štúra a Dubčeka, plánuje zmeny oboch expozícií. Riaditeľka Trenčianskeho múzea Katarína Babičová však zároveň dodáva, že všetky tieto plány zatiaľ stroskotávajú na peniazoch.

„Návštevníkov zaujíma súkromný život Štúra, prečo sa neoženil, hoci mal dokázateľne v živote niekoľko lások. A pri Dubčekovi jednoznačne prevažujú otázky, ktoré sa týkajú osudnej autonehody. Väčšina návštevníkov je presvedčená, že to bola zámerná havária, že niekto úmyselne pripravil Dubčeka o život. Aj sa ma na to pýtajú, ale na toto im neviem odpovedať,“ hovorí Lýdia Mikušová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ľudovít Štúr #Alexander Dubček #Uhrovec