Vďaka trom obličkám môže žiť ďalej

V košickej Univerzitnej nemocnici L. Pasteura si v týchto dňoch pripomenuli 25 rokov od prvej transplantácie obličky. Dnes je to už pomerne bežná vec, no vtedy strávili pri lôžku pacienta s prvou transplantovanou obličkou niekoľko dní.

30.10.2013 14:00
vojtech kamenca Foto: ,
Vojtech Kamenca
debata (1)

Za ten čas v Košiciach transplantovali 812 obličiek a odobrali ich 327 mŕtvym darcom. Pred deviatimi rokmi sa už mohli stať darcami aj živí ľudia a 31 z nich darovalo vzácny a dôležitý orgán. Zvyšné darované obličky pochádzajú z Bratislavy, Martina a Banskej Bystrice, kde sú tiež transplantačné centrá.

Transplantácia obličky nielenže zachráni život, ale podstatne zlepší aj kvalitu života pacienta, ktorý už nemusí stráviť hodiny na dialýze. Len pre zaujímavosť, zatiaľ najdlhšie – 22 rokov s darovanou obličkou – žije jeden z pacientov. Najkratšia transplantácia obličky trvala v košickej nemocnici len 54 minút. Pritom orgán od mŕtveho darcu musia transplantovať do 24 hodín.

Medzi šťastlivcov, ktorí mohli vďaka novej obličke opäť začať plnohodnotne žiť, patrí aj 51-ročný Košičan Vojtech Kamenca. Tomu už postupne transplantovali tri obličky. „Prvý raz to bolo ešte v minulom storočí,“ povedal Kamenca, no rok už spresniť nechcel.

„Každý orgán prežije alebo vydrží určitý čas. Neskôr dochádza k zlyhávaniu štepu a treba novú obličku. Preto sa po čase pacient opäť zaradí na čakaciu listinu a ak sa vyskytne vhodný darca, prichádza na rad ďalšia transplantácia,“ vysvetlil otec troch detí fakt, že v jeho tele je už tretia oblička. Prvý raz čakal na obličku tri roky, na ďalšiu potom dva a na poslednú, tretiu, rok.

Obličky dostal od mŕtvych darcov, aj preto sa to nezaobíde bez emócií. „Človek sa na jednej strane teší, je to hodená rukavica od života. Na druhej strane niekto musí odísť, aby druhý mohol žiť, to je realita,“ povedal Kamenca.

Podľa odborníkov je transplantácia obličky nielen ekonomicky výhodnejšia ako dialýza, ale podľa koordinátora Národnej transplantačnej organizácie Ľuboslava Beňa sa pacient s transplantovanou obličkou dožíva dvakrát takého dlhého veku ako pacient, ktorý musí chodiť na dialýzu. V košickej nemocnici chcú však od budúceho roka začať pomáhať aj cukrovkárom. Ako prví na Slovensku začnú transplantovať pankreas. Tento orgán produkuje prirodzený inzulín.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pečeň #Košice #nemocnica #transplantácia