Pri návrate do socializmu sa vyzúvať netreba

Typická obývačka z čias socializmu, predsieň, kuchyňa, ale aj detská izba. Všetky miestnosti zariadené dobovým nábytkom a bytovými doplnkami používanými pred rokom 1989. Takýto pohľad, pre niekoho nostalgický, sa naskytne obyvateľom Hnúšte, ale aj turistom, ktorí sa rozhodnú navštíviť Múzeum socialistických kuriozít. V Hnúšti ho oficiálne sprevádzkovali v týchto dňoch.

30.10.2013 13:00
09-muzeum Foto: ,
Múzeum zobrazuje typickú podobu bytu z čias socializmu.
debata (4)

Múzeum, v ktorom sa tak trochu cestuje v čase, zriadila Agentúra pre rozvoj Gemera. Aby strednej a staršej generácii pripomenula kus histórie, ktorá je spätá s ich životom, a mladým ukázala, ako sa bývalo a žilo v dobách bývalého režimu.

Riaditeľka agentúry Monika Vaškovičová hovorí, že ich cieľom bolo nielen pripomenúť ľuďom históriu, ale aj ukázať, ako môžu využívať staré a prázdne budovy postavené pred desiatkami rokov. Múzeum sa rozhodli zriadiť v areáli už nepoužívaného amfiteátra, v budove, kde pred rokmi bývali klub dôchodcov či drobná výrobňa. V ostatných rokoch bola prázdna.

„Mesto nám budovu prenajalo na desať rokov. Myšlienku podporilo aj tým, že schválilo symbolickú výšku nájmu. Za rok mu zaplatíme približne 80 eur. Priestory sme zrenovovali, urobili sa tam rozvody vody, elektriny, vymaľovalo sa. A pritom sme zháňali artefakty, ktorými by sme múzeum zaplnili,“ vysvetľuje riaditeľka agentúry. Realizácia projektu ich stála 3-tisíc eur, ktoré sa im podarilo získať. Z peňazí financovali úpravu priestorov a budú aj platiť nájom. Návštevníci za vstup do múzea neplatia.

Artefakty, ale aj kuriozity zháňali hnúšťanskí nadšenci rok. Za ten čas sa im z regiónu Gemera, ale aj mimo neho podarilo zhromaždiť desiatky kusov nábytku, oblečenia, bytových doplnkov, ale aj školských potrieb, rôznych preukazov, sôch a iných vecí z čias socializmu, ktorými múzeum vybavili. Zriadili ho na spôsob typického bytu spred roka 1989. Po prekročení jeho prahu sa tak návštevník symbolicky prenesie v čase. „Koľko artefaktov presne máme, sami nevieme. Depozitár zatiaľ nevedieme. Exponátov je však dosť a ďalšie stále zháňame. Aby sa naše múzeum ešte rozrástlo,“ zdôrazňuje Vaškovičová.

Jeden zo spolupracovníkov agentúry Štefan Horváth funguje aj ako sprievodca. Hovorí, že nemajú pevné otváracie hodiny. Múzeum otvoríme po telefonickej alebo e-mailovej požiadavke. Aj keď sme ho oficiálne sprevádzkovali už v týchto dňoch, sprístupňovať sme ho začali už v predchádzajúcich týždňoch. Exponáty si už boli pozrieť nielen starší ľudia, ale aj deti v rámci výletov zo škôl," poznamenáva Horváth. On, ale aj ďalší nadšenci z Agentúry pre rozvoj Gemera robia všetky aktivity spojené s múzeom nezištne.

Zriadenie tohto nezvyčajného múzea v Hnúšti hodnotí pozitívne aj hnúšťanský viceprimátor Martin Pliešovský. Ten vyzdvihuje jeho účel a dôležitosť. „Doba socializmu tu bola, tú nikto nezmaže. Súčasná mládež sa už o nej dozvedá iba z učebníc dejepisu či histórie, no vďaka múzeu socialistických kuriozít bude môcť do nej aj nazrieť. A spoznať, ako žili ich predkovia. A viete, ako sa hovorí: raz vidieť je veľakrát viac ako stokrát počuť,“ zdôraznil Pliešovský.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #múzeum #socializmus #Hnúšťa