Bratislavská župa stiahla vlastný podnet

Kontrolu opráv, pri ktorých je podozrenie, že ich bratislavská župa vykazovala ako havárie, len aby sa vyhla súťaži, brzdí jej samotné vedenie. Úrad pre verejné obstarávanie zákazky nemôže preveriť, lebo mu samospráva nechce poskytnúť potrebnú dokumentáciu.

01.11.2013 15:00
Pavol Frešo Foto: ,
Predseda župy Pavol Frešo (SDKÚ) dal podnet na prešetrenie podozrenia z obchádzania verejných súťaží v bratislavskej župe, ale približne o dva týždne nato ho stiahol.
debata (17)

Predseda župy Pavol Frešo (SDKÚ) pritom ešte pred vyše mesiacom vyhlásil, že sám podá podnet na úrad, aby prešetril podozrenia z obchádzania verejných súťaží. Podnet síce dal, ale približne o dva týždne nato ho stiahol. Úrad však medzitým začal kontrolu havárií aj z vlastnej iniciatívy. Kontrola na podnet župy sa mala týkať jedenástich zákaziek, ktoré si sama vybrala. Úrad sa nimi nestihol začať zaoberať. „Bratislavský samosprávny kraj následne listom doručeným úradu dňa 17. októbra vzal predmetné podanie, podnet na výkon kontroly v celom rozsahu späť,“ uviedol hovorca úradu Ján Mažgút. Ten, kto podá podnet sám na seba, môže ho kedykoľvek vziať späť a úrad už nie je oprávnený sa ním zaoberať.

Podľa informácií Pravdy si úrad v rámci vlastného šetrenia náhodne vyžiadal od župy z celkového počtu asi 200 zákaziek na odstraňovanie havárií okolo 12. Tá sa ohradila, že práve tie mu nemôže poskytnúť, pretože ich má hlavný kontrolór.

Krajskí poslanci v septembri na Frešov návrh totiž odhlasovali, že všetky opravy havárií od roku 2010 preverí aj ich vlastný kontrolór. Práve na neho sa teraz župa odvoláva. „Úradu k dnešnému dňu nebola zo strany kontrolovaného doručená kompletná dokumentácia v origináli z kontrolovaných predmetov zákaziek. Kontrolovaný argumentuje skutočnosťou, že predmetnú dokumentáciu odstúpil útvaru vnútorného kontrolóra za účelom výkonu kontroly,“ dodal Mažgút. Úrad zo zákona nemá lehotu, dokedy musí šetrenie ukončiť. O tom, kedy o haváriách rozhodne, je podľa Mažgúta predčasné hovoriť.

Bratislavská župa reagovala na otázku, prečo dodnes nedokázala poskytnúť celú potrebnú dokumentáciu na úrad, stručne. „Požadované dokumenty sme predložili úradu pre verejné obstarávanie a hlavnému kontrolórovi,“ uviedla Miroslava Rácová z tlačového oddelenia. V stanovisku nespresnila, či úradu dali všetko, o čo ich žiadal.

Podľa advokáta Radovana Palu z kancelárie TaylorWesing e/n/w/c/ kontrolu Úradu pre verejné obstarávanie nemôže obmedzovať to, že tú istú vec preveruje aj kontrolór samosprávy. „Župa má síce možnosť odvolávať sa na to, že potrebnú dokumentáciu má ich kontrolór, ale zároveň má aj povinnosť súčinnosti voči úradu. Je len na rozhodnutí úradu, či bude ich argument akceptovať, alebo nie,“ vysvetlil právnik. V prípade, že úrad má podozrenie, že je proces kontroly zámerne spomaľovaný, môže vedeniu župy opakovane udeliť pokutu až do výšky 7 500 eur.

Pavol Frešo zároveň čelí trestnému oznámeniu pre podozrenie z machinácií pri verejnom obstarávaní, ktoré na neho podal krajský poslanec Martin Borguľa (Smer). Podľa hovorcu Krajskej prokuratúry v Bratislave Vladimíra Javorského bolo trestné oznámenie doručené a vyšetrovateľ rozhoduje o ďalšom postupe.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #vyšetrovanie #Úrad pre verejné obstarávanie #Pavol Frešo #Bratislavská župa #podnet