Nehoda pri Kraľovanoch by nemala ovplyvniť nedeľné vlaky

Zrážka osobného vlaku s autom vo štvrtok dočasne zastavila vlaky medzi západom a východom Slovenska. Nehodu na železničnom priecestí na trati medzi Kraľovanmi a Turanmi neprežil 26-ročný vodič auta. Zatiaľ všetko naznačuje, že muž na priecestí zastavil s autom zámerne a sám sa rozhodol takto skončiť život.

01.11.2013 09:55 , aktualizované: 19:35
debata (1)

„Vodič z okresu Dolný Kubín z doteraz nezistených príčin zastavil s osobným automobilom na železničnom priecestí so svetelnou signalizáciou a z vozidla vystúpil. Následne došlo k zrážke s prichádzajúcim osobným vlakom. 26-ročný muž utrpel zranenia nezlučiteľné so životom, ktorým na mieste podľahol,“ informoval Radko Moravčík z Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline. Rušňovodič bol podrobený dychovej skúška, alkohol u neho zistený nebol. Pri nehode nebol nikto zranený.

Tragédia sa stala medzi stanicou Kraľovany a zastávkou Šútovo. Priecestie je podľa železníc riadne označené a výstražná signalizácia fungovala. „Priecestie je chránené riadnou zvukovou a svetelnou signalizáciou,“ zdôraznila hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky Martina Pavlíková. Dôvod, prečo vodič auta zastavil na priecestí v čase prichádzajúceho vlaku, sa vyšetruje. „Okolnosti vyšetruje oddelenie železničnej polície Policajného zboru Vrútky,“ dodal Moravčík.

Pre nehodu bola vo štvrtok podvečer dočasne zastavená železničná doprava. Vlaky medzi západom a východom Slovenska meškali približne 90 minút. „Dlho sme stáli medzi Vrútkami a Kraľovanmi, neskôr sme len pomaly prechádzali okolo miesta nešťastia, kde boli ešte hasičské autá. Meškali sme asi hodinu a pol,“ hovorí Dagmar, ktorá cestovala z Bratislavy do Popradu. Miesto, kde sa stala nehoda, nebolo zrejme veľmi frekventované, cesta cez priecestie je účelovou komunikáciou a slúži ako odbočka do lesa z hlavnej cesty, ktorá vedie popri trati.

Okrem vyšetrovania polície, odtiahnutia vraku auta i vlaku, železnice kontrolovali aj trať, či nie je poškodená. Nehoda sa stala krátko po štvrtej, po dvoch hodinách obnovili dopravu na jednej koľaji, o ďalšiu hodinu neskôr aj na druhej. Železničnú dopravu v nedeľu, keď sa predpokladá ďalší nápor, by preto nehoda už nemala ovplyvniť.

Podľa štatistík polície sa vlani na železničných priecestiach stalo 136 dopravných nehôd, pri ktorých zomrelo 11 ľudí.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vlak #Turany #Kraľovany