Slovenský Bolt doniesol z Brazílie striebro

Sklamanie aj radosť si z majstrovstiev sveta v atletike veteránov doniesol domov ich slovenský účastník, 66-ročný Vladimír Výbošťok z Banskej Bystrice. Na vrcholovom podujatí v brazílskom Porto Alegre sa zranil, ale napriek tomu získal pre Slovensko striebro v súťaži skokanov do diaľky.

05.11.2013 11:00
Výbošťok Foto:
Výbošťok s víťazom stovky Millie Charlesom z USA na šampionáte v Brazílii.
debata (4)

Banskobystričan je však stále držiteľom svetových rekordov v behoch na 100 a 60 metrov a vlani ho vyhlásili za najlepšieho atletického veterána planéty. Do Brazílie odchádzal s vysokými ambíciami, chcel získať zlato v behu na sto metrov, ale aj vo dvojstovke a v skoku do diaľky. Karty napokon zamiešal osud a Výbošťok musel meniť plány.

„Šampionát som odštartoval rozbehmi na sto metrov, kde mal byť mojím najväčším súperom Američan Millie Charles. V rozbehoch som mal tretí najlepší čas, ale bežal som ich vo voľnejšom tempe. Dosiahnutý čas 13,24 sekundy bol horší, ako je môj stále neprekonaný svetový rekord. Ten je 12,37 sekundy,“ hovorí Výbošťok. Po rozbehoch absolvoval súťaž v skoku do diaľky. „Pri štvrtom pokuse som si zranil zadný stehenný sval a nemohol som ďalej skákať. Napriek tomu som v súťaži získal striebornú medailu. Ďalej na doskočisku zaletel len Brazílčan Francesco Silva,“ zdôrazňuje banskobystric­ký atlét.

Po zranení v diaľke nemohol pokračovať v obľúbenom behu na sto metrov. „Bol som sklamaný a smutný, ale nedalo sa nič robiť. So zranenou nohou som bežať nemohol,“ tvrdí slovenský šprintér. Prirovnávajú ho k súčasnej bežeckej legende Usainovi Boltovi pre jeho rekordný čas na sto metrov. V prepočte svetových atletických tabuliek zohľadňujúcich vek je jeho výkon na úrovni svetového rekordu Bolta, ktorý stovku zabehol za 9,58 sekundy.

V Porto Alegre hneď rehabilitoval a absolvoval liečbu, po pár dňoch oddychu sa napriek zraneniu postavil na súťaž v behu na dvesto metrov. Limitovaný bolesťou sa prebojoval až do finále a v ňom skončil siedmy. Sklamaný nebol. „Za danej situácie bol aj toto úspech,“ zdôrazňuje. Strieborný kov, ktorý doniesol z Brazílie je v poradí už 69. medailou z atletických súťaží veteránov. Z 2¤500 eur, ktoré ho cesta a pobyt v Južnej Amerike stáli, mu sumou 1 900 eur prispeli politici z Banskej Bystrice, zvyšok si zaplatil sám. Atletický zväz peniaze na podporu veteránov nemá.

Výbošťok už myslí na ďalšie súťaže. V marci budúceho roku sa chystá na halové majstrovstvá Európy veteránov, ktoré sa budú konať v Budapešti a kde sa chce pokúsiť prekonať svoj vlastný svetový rekord v behu na 60 metrov. Koncom leta plánuje ísť na majstrovstvá Európy do tureckého Izmiru, kde sa chce zúčastniť na súťažiach v behu na 100 aj 200 metrov, aj súťaže diaľkarov. Svoju zbierku medailí plánuje naďalej rozširovať. Zimnú prípravu začne v najbližších dňoch.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #atletika #bolt #beh #Výbošťok