Prasiatko cvičia ako záchranárskeho psa

Okrem psov možno pomôže pri záchrane stratených ľudí aj malé prasiatko. Oliver je päťmesačné gottingenské miniprasiatko, z ktorého rastie budúci záchranár.

06.11.2013 13:00
prasa04 Foto: ,
Prasiatko Oliver.
debata

Predpoklady na to má, je inteligentné, má výborne vyvinutý sluch a čuch. Žilinskí psovodi už začali s jeho výcvikom a po troch týždňoch ovláda základné povely.

Oliver podobne ako jeho ďalší traja psí spoločníci príde na privolanie, chodí pri nohe, vie si sadnúť, zvládne obraty na mieste. „Výcviku sa venujeme asi tri týždne, prvé dva mesiace sme ho socializovali, lebo nebolo zvyknuté na ľudí. Snažíme sa ho vychovávať ako psíka, ale samozrejme nezabúdame na to, že je to prasiatko,“ hovorí cvičiteľka a dobrovoľná záchranárka Zuzana Repáňová z klubu Psovodi záchranári Žilina.

Podobne ako psy aj prasiatko je motivované a odmeňované dobrotami tak, aby malo z výcviku radosť. Pre záchranárov je výcvik miniprasiatka zatiaľ experimentom a novou výzvou, sami sú zvedaví, čo všetko dokáže. „To zistíme. Naše psíky vediem a mám cvičené na vyhľadávanie živých osôb stratených v lese alebo v ruinách. Prasiatko cvičím tak, ako aj moje psy, tiež ho budem učiť hľadať stratené osoby, ale všetko bude závisieť od toho, ako to bude zvládať,“ dodáva Zuzana Repáňová.

Miniprasiatka sa zatiaľ pri záchranných prácach na Slovensku nevyužívajú, ale podľa predsedu žilinských psovodov záchranárov Martina Ďurneka, skúsenosti s nimi už majú policajti v USA, ktorí ich využívajú najmä pri pachových prácach, pri vyhľadávaní drog alebo munície. S Oliverom by časom chceli absolvovať aj kynologické skúšky, ak to rozhodcovia dovolia a ďalej ho viesť záchranárskym výcvikom ako pomocníka pri vyhľadávaní nezvestných ľudí.

„Ak bude dobré, môže byť nasadené aj do pátracích akcií,“ mieni Martin Ďurnek. Budú ho musieť naučiť aj ohlasovanie nájdenej osoby. „Na štekanie ho asi nepresvedčíme,“ hovorí s úsmevom Ďurnek. „Hlavne ide o to, že akýkoľvek zvuk či pazvuk vydá, hlavne nech je hlasný, aby sme ho pri zásahu počuli,“ dodal.

Zatiaľ je prasiatko s jeho momentálnymi schopnosťami najmä spestrením kynologických ukážok. Aj včera ho žilinskí psovodi spolu s ďalšími tromi psami predviedli deťom zo Základnej školy na Gorazdovej ulici v Žiline na predmete Pod lupou. „Je to diskusný predmet, kde chodia ľudia, ktorí niečo dokázali. Chceme deťom sprostredkovať, ako títo ľudia žijú, pracujú a čo ich baví. Voláme k nám ľudí, ktorí vedia a milujú to, čo robia a týmto sa snažíme u detí rozvíjať sociálne zručnosti,“ vysvetlil účasť psovodov so zvieratami na vyučovaní riaditeľ školy Jozef Englart.

Budúci záchranár mal u detí rovnaký úspech ako psíky. „Prasiatko Oliver je veľmi milé a prítulné. Ale ešte nikdy som nevidela, že by iné zviera ako pes ovládalo povely ako k nohe, sadni, ku mne. A toto prasiatko to zvláda veľmi dobre,“ hovorí štvrtáčka Markéta. „Viem, že prasiatka majú veľmi dobrý čuch a ľudia ich využívajú napríklad pri hľadaní hľuzoviek, tak ma ani veľmi neprekvapilo, že ho chcú vycvičiť na pátranie,“ dodal druhák Matej. Gottingenské prasiatko je druh miniprasiatka, ktoré bolo v 60. rokoch minulého storočia vyšľachtené na laboratórne účely.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #prasa #záchranár