Zelená žaba by mala po rokoch spánku ožiť

Unikátne kúpalisko Zelená žaba, ktoré je už trinásť rokov zatvorené a chátra, začali v stredu rekonštruovať. Prví návštevníci sa v ňom budú môcť okúpať v máji 2015. Časť nákladov na obnovu tejto národnej kultúrnej pamiatky zaplatí Európska únia.

08.11.2013 12:00
08-09-zaba1 Foto:
Takto má vyzerať Zelená žaba po rekonštrukcii.
debata (3)

Teraz sa začala prvá fáza rekonštrukcie, ktorá spočíva vo vybudovaní základnej infraštruktúry, prívodov elektrickej energie, kanalizácie a vodovodu.

Tieto práce by mali trvať štyri mesiace. V marci 2014 sa začne samotná veľká rekonštrukcia Zelenej žaby, teda oprava hlavnej budovy, bazénov a úprava celého areálu. Celková investícia je predpokladaná vo výške 6 miliónov eur, z toho 1,5 milióna eur je príspevok EÚ na obnovu pamiatok predvojnovej funkcionalistickej architektúry.

„Po dokončení by mala vzniknúť akási replika predvojnového kúpaliska Zelená žaba, ale s novými technológiami. Pribudne nová kolkáreň a jej pavilón, ktorý bol zbúraný niekedy v 70. rokoch. To bude jediný novotvar, z pôvodnej kolkárne sa nezachovala projektová dokumentácia. Bazény budú kopírovať tie pôvodné, do ktorých sa vložia antikorové telesá. Aj zariadenie v reštaurácii bude kopírovať pôvodné zariadenie, interiér je navrhnutý podľa starých fotografií,“ vraví projektant Radovan Valenta.

Liečivá voda v bazénoch nebude

Nákladná rekonštrukcia nemá vyústiť do megalomanského projektu kúpaliska s dennou kapacitou 5– až 6-tisíc ľudí, ako je to v niektorých akvaparkoch. Zelená žaba počíta s návštevnosťou 600 až 1 000 ľudí denne.

„Podarilo sa nám odkúpiť parkovisko priamo pod kúpaliskom Zelená žaba, ktoré budeme rozširovať. Priamo na kúpalisku bude 30 parkovacích miest, ale tie budú slúžiť len mimo kúpacej sezóny pre návštevníkov reštaurácie a kaviarne. Bazény budú prístupné od mája do októbra, reštaurácia, kaviareň a vináreň budú prístupné celoročne,“ dodal Ján Svoboda, konateľ spoločnosti Kúpele Zelená žaba.

Pôvodné kúpalisko bolo napájané termálnou vodou z liečebných kúpeľov. Po rekonštrukcii už budú bazény naplnené zohriatou pitnou vodou. Kúpele Trenčianske Teplice v súčasnosti podľa rozhodnutia Štátnej kúpeľnej komisie využívajú celú kapacitu liečivej termálnej vody, ktorá tu pramení.

„Každá nehnuteľnosť, ktorá sa v meste a jeho okolí zrekonštruuje, bude prínosom pre tento región. Rozšíri sa ponuka služieb, zvýši atraktivitu regiónu a priláka klientov,“ privítala rekonštrukciu Zelenej žaby Andrea Puskailer, generálna riaditeľka spoločnosti Kúpele Trenčianske Teplice.

Takto vyzerá Zelená žaba dnes. Foto: Milan Kráľ, Pravda
08-09-zaba Takto vyzerá Zelená žaba dnes.

Žaba patrí k Tepliciam

Podľa trenčianskote­plického primátora Štefana Škultétyho už mnohí obyvatelia mesta ani nedúfali, že kúpalisko niekto zrekonštruuje. Zelená žaba bola kedysi veľmi známa, priťahovala ľudí z celého Slovenska a primátor dúfa, že jej obnovenie ešte viac podporí cestovný ruch v meste a celom kraji.

„Bolo veľkou chybou, že kúpalisko nechali takto schátrať. Nedávno som si tam urobil prechádzku, a nebolo mi dobre, keď som videl, v akom je stave. Je to hrôza. Chodili sem ľudia zo širokého okolia, nielen sa kúpať, to bol spoločenský život. Moja mama dlhé roky robila na Zelenej žabe ako šéfkuchárka, aj preto mi bolo kúpalisko vždy blízke,“ povedal 79-ročný Stanislav Ráb, rodák z Trenčianskych Teplíc, ktorý teraz býva v Žiline.

Dôchodkyňa Mária Floriansková, rekreantka z Bratislavy, vraví, že Zelená žaba neodmysliteľne patrí k Trenčianskym Tepliciam. Spomína si, že za mladých čias toto kúpalisko navštevovala. „Kúpalisko slúžilo pre široké okolie, chodili sme sem z Trenčína s našimi deťmi, keď boli malé. Je krásne tým, že je uprostred prírody, nad Trenčianskymi Teplicami, kde stále svietilo slnko,“ povedala Jana Sapáčková z Trenčína.

Zelená žaba je považovaná za skvost medzivojnovej architektúry a technický unikát. Stavbu navrhol významný český architekt Bohuslav Fuchs, nachádza sa na vrchu nad mestom, aby sem čo najdlhšie svietilo slnko. Hlavný 33-metrový bazén je čiastočne vytesaný do skaly. Kúpalisko fungovalo nepretržite až do roku 2000, keď praskol bazén. Pôvodne patrilo kúpeľom, teraz je vo vlastníctve spoločnosti Synot, ktorá nedávno kúpila a zrekonštruovala historický trenčiansky hotel Tatra, teraz Elizabeth.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #kúpalisko #trenčianske teplice