Reč rúk chce poznať čoraz viac počujúcich

Naučiť ľudí dorozumieť sa posunkovou rečou je cieľom kurzov, ktoré začali organizovať vo Veľkom Krtíši. Doteraz sa ich účastníci stretávali každú sobotu, ale už sa budú aj v stredu.

08.11.2013 13:00
lektorka Foto: ,
Lektorka Ľubica Šarinová.
debata

Dôvodom je zvyšujúci sa záujem o naučenie sa reči nepočujúcich. Do kurzu zatiaľ chodí šestnásť ľudí. Lektorkou bezplatných kurzov je Ľubica Šarinová z Veľkého Krtíša. S posunkovou rečou sa stretáva celý život. Nepočujúci bol už jej nebohý otec, nepočuje jej matka, manžel a jeden z dvoch synov. Podnet na stretnutia, počas ktorých sa účastníci za šestnásť hodín naučia základy posunkovej reči, jej dali zdraví ľudia.

Začali to však jej synovia, počujúci Róbert i nepočujúci Pavel. „Asi pred dvoma rokmi im napadlo, že vo Veľkom Krtíši vytvoria prevádzku rýchleho občerstvenia. Myšlienka sa ujala natoľko, že ich Kebab ponúka občerstvenie nielen vo Veľkom Krtíši, ale aj v ďalších mestách,“ vysvetľuje Šarinová. Veľkokrtíšsky Kebab je chránenou dielňou a spolu s počujúcimi asistentmi v ňom pracujú aj nepočujúci. Azda aj preto zákazníci prejavili záujem spoznať aspoň základy posunkovej reči.

„V prevádzke máme tabuľku s prstovou abecedou, ktorú si ľudia všímajú a snažia sa čo-to z nej podchytiť. Nielen dospelí, ale aj deti sa potom usilujú za jedlo, ktoré si objednajú, aspoň poďakovať v posunkovej reči,“ zdôrazňuje lektorka. A keďže viacero z nich prejavilo záujem naučiť sa viac, s nepočujúcim synom sa rozhodli zorganizovať kurz posunkovej reči.

„Záujem nás milo prekvapil. Prihlásili sa nielen ľudia, ktorí majú nepočujúceho v rodine, ale aj takí, ktorí s nepočujúcimi prišli do kontaktu iba v našej predajni,“ hovorí Šarinová. Medzi účastníkmi sú všetky vekové kategórie. „Teraz sa prihlásili aj tri obyvateľky domova dôchodcov,“ podčiarkuje lektorka. Na konci tohto roka by už účastníci kurzu mali mať základy posunkovej reči zvládnuté.

Kurz navštevuje aj Iveta Bielená. „Pracujem v domove sociálnych služieb, kde máme rôznu klientelu. Nepočujúceho síce nemáme, ale nie je vylúčené, že v budúcnosti takého človeka mať môžeme. Ak sa budem s ním vedieť rozprávať posunkovou rečou, bude to na prospech veci,“ hovorí o dôvodoch, pre ktoré sa chce naučiť posunkovú reč.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nepočujúci #posunková reč #kurz