Z textilného odpadu z áut vyrábajú v Krajnom izoláciu

V kopaničiarskej dedinke Krajné neďaleko Myjavy otvorili včera fabriku na spracovanie textilného odpadu z ojazdených áut. V regióne s komplikovanou dopravnou dostupnosťou tak našlo zamestnanie asi 50 ľudí a ďalších 20 fabrika plánuje prijať na budúci rok.

10.11.2013 17:00
08 Krajne Stered 4x Foto: ,
Výrobná linka v Krajnom.
debata (2)

Textílie tvoria asi 2,5 percenta celkovej hmotnosti auta. Z tohto odpadu v Krajnom vyrábajú materiál s vynikajúcimi izolačnými vlastnosťami. Dá sa použiť na tepelné aj protihlukové izolácie. Samotný materiál aj technológia, ktorou sa vyrába, sú slovenským patentom a nesú ochrannú značku Stered. Výroba je 3 až 5-krát energeticky úspornejšia, ako výroba tradičných izolačných materiálov z kameňa či zo skla.

„Patentovali sme samotný výrobok Stered z hľadiska jeho zloženia, ale patentovali sme aj technologický postup výroby tohto recyklátu. Osobitný je v tom, že sme zvolili cestu, ktorá je neštandardná pre textilný priemysel. Nešli sme do totálnej recyklácie, teda navrátenia k pôvodnému materiálu, ale zvolili sme medzistupeň, ktorý je spracovateľný a pýta minimum energie,“ povedal o patente Juraj Plesník, konateľ spoločnosti PR Krajné, ktorá fabriku vlastní.

Izolácie zo Steredu sa dajú využiť napríklad na vybudovanie tichých koľají pre električky a môže nahradiť aj vysoké protihlukové bariéry popri železničnej trati. Pri použití tohto materiálu stačia nízke múriky, ktoré nebránia výhľadu na okolitú krajinu. Uplatnenie nájde aj pri zvukovej izolácii bytov a domov. Fabrika sa spolieha, že jej materiál využijú aj pri stavbe diaľnice.

„Sme v poslednej fáze súťaže na dodávku protihlukových panelov na diaľničný úsek Žilina – Dubná Skala, kde by mohlo byť osadených 400 ton nášho materiálu. To by znamenalo prejsť od začiatku nového roka na dvojzmennú prevádzku, čím by pribudlo ďalších 20 pracovných miest,“ dodal Juraj Plesník.

Pri použití materiálu Stered nie sú potrebné... Foto: Milan Kráľ, Pravda
vv Pri použití materiálu Stered nie sú potrebné vysoké protihlukové bariéry popri trati, stačia nízke múriky.

Slovenský prínos k ochrane životného prostredia vyzdvihol prezident SR Ivan Gašparovič. Ten prišiel osobne prestrihnúť pásku pri slávnostnom otvorení linky na zhodnocovanie textilných odpadov do trvalej prevádzky.

„Jurajovi Plesníkovi som sľúbil, že ak sa mu jeho zámer podarí a otvoria tento závod, tak rád prestrihnem pásku. Je to úspech, ku ktorému sa dopracovali vlastným výskumom a dosiahnutím slovenského patentu. Tento patent má otvorenú cestu nielen na Slovensku, ale bude sa môcť využívať aj v iných krajinách. Som presvedčený, že z tohto zatiaľ malého podniku vyrastie oveľa väčší podnik. Má na to perspektívu, recyklácia odpadov je niečo, čo dnes potrebuje celý svet,“ zdôraznil Ivan Gašparovič.

Podľa smernice Európskej únie treba do roku 2015 zabezpečiť 95-percentné spracovanie motorových vozidiel, ktoré už dojazdili. Na Slovensku sa toto spracovanie pohybuje na hranici približne 87 percent.

„Zostáva len pár percent, ale to je ten najťažší úsek. Niektoré komodity sú veľmi zložité na spracovanie a jednou z nich bol práve textil. Prevádzka v Krajnom pomáha riešiť tento problém. Tým sa posúvame na hranicu 89 až 90 percent. Pre nás je to dôležité z dvoch dôvodov. Darí sa nám plniť smernicu EÚ a materiál, ktorý bol doteraz nespracovateľný, už nepôjde do spaľovní a na skládky odpadu. Najväčším problém teraz zostávajú plasty,“ vraví Jaroslav Holeček, prezident Zväzu automobilového priemyslu.

V okrese Myjava sa nezamestnanosť pohybuje okolo 8,5 až 8,8 percenta. Otvorenie fabriky v Krajnom je pre región dobrou správou. Dopravné spojenie do tejto dediny s 1 600 obyvateľmi a 50 kopanicami je komplikované, každá pracovná príležitosť v domácom prostredí je vítaná. „Fabrika bude určite patriť k dominantným zamestnávateľom regiónu. Ale z kopaničiarskeho kraja vždy budú musieť ľudia dochádzať za prácou, región ich všetkých nezamestná,“ doplnil Vladimír Sumbal, riaditeľ Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Novom Meste nad Váhom.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #odpad #izolácia #textil #Krajné