Bratislava spustí v piatok zimnú pohotovosť

Hlavné mesto je už pripravené na blížiace sa zimné mesiace. Zimnú pohotovosť oficiálne spustí 15. novembra a predbežne počíta, že na údržbu ciest, chodníkov i verejných priestorov minie 5,5 milióna eur, informoval šéf kancelárie primátora Ľubomír Andrassy.

11.11.2013 12:04
debata (1)

„Podľa aktuálnych poveternostných podmienok bude nasadzovaných 54 vozidiel, ťažkých mechanizmov s pluhom, snežná fréza, ale taktiež 62 pracovníkov, ktorí budú ručne dočisťovať autobusové zastávky, námestia, chodníky smerujúce k nemocniciam či vzdelávacím zariadeniam,“ vraví Andrassy. Mesto podľa jeho slov predpokladá, že v zimných mesiacoch použije viac ako 7-tisíc ton soli a takmer tonu ekologickej posypovej zmesi.

Celomestský operačný plán údržby ciest vychádza zo 450 kilometrov ciest prvej a druhej triedy, 249 zastávok mestskej hromadnej dopravy a 1228 priechodov pre chodcov. „Pri mostoch, lávkach z oceľovej konštrukcie je potrebné zabezpečiť chemický posyp už pri vonkajšej teplote nula stupňov Celzia,“ podotýka Andrassy.

Za štyri a pol mesiaca trvania pohotovosti v sezóne 2012/2013 mesto uskutočnilo 66 celomestských a 414 lokálnych posypov a ťažká technika najazdila viac ako 141-tisíc kilometrov. Na zasnežené, namrznuté cesty a chodníky sa vysypalo takmer 15-tisíc ton posypového materiálu. Najväčší objem verejných financií z celkového rozpočtu na operačný plán zimnej údržby bol použitý na nákup posypového materiálu (3,5 milióna eur) a následne na mzdové náklady (2,3 milióna eur). Minuloročná zima zaťažila bratislavský rozpočet sumou 7,91 milióna eur.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ľad #údržba #cesty #sneh #zima #posyp #odhŕňač