Cestou do mesta sa Ilavčania brodia blatom

Obyvatelia ilavského sídliska Sihoť sa len s problémami dostanú do centra mesta. Tí, čo musia ísť peši, majú jedinú možnosť, cez blato a kaluže vody.

13.11.2013 13:00
Ilava, blato Foto: ,
Už dlho nepršalo, ale zo Sihote do centra mesta sa musia obyvatelia Ilavy stále brodiť blatom.
debata

Do mesta prídu zablatení, akoby sa práve vrátili z role. Túto situáciu im priniesla modernizácia železničnej trate.

Železnice v týchto miestach budujú podchod pre peších. Tí môžu v súčasnosti využívať len malú časť, akýsi tunel v podchode, kde je plno bahna a vody. „Ľudia sa boja tadiaľto chodiť, niektorí si tu hlavu rozbili, jedna žena si dokonca zlomila nohu. Ešte dobre, že to nezamrzlo, lebo by to bola katastrofa, ako by tu ľudia padali,“ vraví Helena Pučeková z Ilavy.

Dôchodkyňu Vilmu Cabajovú už nohy tak neposlúchajú ako kedysi, ťažko chodí, a keď má ísť po rozbahnenom teréne, je to pre ňu riziko. Ale inú možnosť nemá, keď potrebuje ísť do mesta na nákupy. Ďalšia dôchodkyňa Žofia Turská sa pri chôdzi musí opierať o paličku. „Minule sa mi palička pošmykla a ja som spadla. Je tu plno blata, šmýka sa. Každý deň musím chodiť tadiaľto k lekárovi na injekciu, je to hrozné,“ hovorí Žofia Turská.

Mladá mamička tadiaľto prechádza s kočíkom. Ochotní ľudia jej pomohli kočík preniesť, sama by to nezvládla. Cyklista vzal radšej svoj bicykel na plecia a preniesol ho cez bahno, aby doň pri jazde nespadol. Všetci svorne hovoria, že to trvá už dlho. „Máme tu všetko špinavé, chodníky, domy, autá… Aj my do roboty, aj deti do školy, všetci prídeme špinaví, akoby sme išli z role,“ vraví Dárius Podušel, ktorý býva kúsok od stavby podchodu.

„Trvá to už od jari. V lete sa tu prášilo, valili sa kúdoly prachu, ľudia nemohli ani v najväčších horúčavách otvárať okná. Potrebujeme ísť do mesta, a prídeme tam celí zablatení, ešte aj oblečenie máme zafŕkané od blata. Pre celé sídlisko Sihoť je toto jediná prístupová cesta pre peších. Je to hrozné, najmä pre mamičky s kočíkmi a starších ľudí,“ dodala Renáta Hajasová z ilavského sídliska Sihoť.

Donedávna prechádzali autá cez koľajnice po železničnom priecestí v blízkosti známej ilavskej väznice. Teraz už priecestie neexistuje, montujú tu vysoké protihlukové steny, ktoré zabránia prechádzať krížom cez trať. To bude možné len cez podchod a podjazd. Primátor mesta Štefan Daško je presvedčený, že modernizácia trate po dokončení prinesie Ilave viac bezpečnosti a lepšiu infraštruktúru.

„Je to významný projekt financovaný z fondov EÚ a prinesie veľký efekt aj pre mesto Ilava. Významne sa tu zlepší infraštruktúra, miestne komunikácie, osvetlenie, bezpečnejšie podjazdy a podchody. Teraz je to nepríjemné, ale napokon to prinesie veľa pozitív,“ zdôraznil ilavský primátor.

Ako dodal, pred mesiacom dodávateľ stavby požiadal mesto o predĺženie termínu. Radnica to však dôrazne odmietla, čo odôvodnila neúnosnou situáciou pre občanov a trvá na tom, že podchod pre peších aj podjazd pre autá musí byť dokončený do konca tohto roka. Železnice SR sľúbili, že sa postarajú o nápravu.

„ŽSR sa za vniknutú situáciu spôsobenú predovšetkým nepriaznivým počasím a stavebnou činnosťou ospravedlňujú. Čistenie komunikácií je zmluvnou aj zákonnou povinnosťou zhotoviteľa stavebných prác. Zhotoviteľ okamžite na vzniknutú situáciu zareagoval, znečistenie začal odstraňovať a zaviazal sa zintenzívniť čistenie komunikácií,“ povedala Martina Pavlíková, hovorkyňa Železníc SR. Podchod pre peších chcú železnice dokončiť a odovzdať do predčasného užívania 15. decembra 2013.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sihoť #Ilava #blato