Arnold žije. Orol z Tatier vyslal signál zo Zambie

Obavy ochranárov sa našťastie nenaplnili a najsledovanejší slovenský orol krikľavý žije. Po dlhých 16 dňoch nezvestnosti sa Arnold ozval zo Zambie.

15.11.2013 13:36
debata

Posledné dva týždne sa zdržiaval v okolí Národného parku Kundulende v Konžskej demokratickej republike, kde zrejme nie je pokrytie GSM signálom, a tak aj údaje o ňom boli nedostupné. Po prílete do Zambie opäť vysielal signál o svojom pobyte, čo je možné sledovať online cez webovú stránku Správy TANAP-u. „Dostal sa do oblasti, kde je signál a poslal nám údaje, že vstal z mŕtvych, lebo niektorí ho už pochovávali. Som rád, že žije, a to je základ. Misia môže pokračovať a dúfam, že sa ešte veľa dozvieme,“ povedal šéf Správy Tatranského národného parku Pavol Majko.

Ochranári z Tatier pripevnili orlovi krikľavému minivysielačku na chrbát ešte v auguste a tá monitoruje jeho pohyb. Tridsaťgramové zariadenie obsahuje solárny panel na dobíjanie batérie. Orol krikľavý je sťahovavý druh orla, ktorý zimu prečkáva na zimoviskách v juhoafrických savanách. Už teraz sa vie, že Arnold sa na púť za teplom a oddychom vydal 19. septembra a po mesiaci aj pár dňoch postupne preletel vyše 7-tisíc kilometrov a dohromady už bol v 17 krajinách. Vyhýbal sa tak ako väčšina sťahovavých vtákov z Európy väčším vodným plochám, ponad moria prelietaval cez úžiny. „Súvisí to s ich kondíciou. Cesta trvá niekedy mesiac aj viac, potrebujú oddychovať, šetriť sily, dopĺňať kalórie, loviť, prijímať potravu a ak by išiel úsek dlhý napríklad 400 – 500 km ponad more, tak to môže byť náročné,“ mieni Majko.

Momentálne je orol opäť mimo dosahu signálu, ochranári predpokladajú, že sa pomaly presúva na juh afrického kontinentu. Arnoldova partnerka s mláďaťom, ktoré vychovávali v Liptove, odletela na juh už skôr a je dosť možné, že sa opäť stretnú až pri jarnom návrate na Slovensko.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Afrika #Kongo #orol #orol Arnold #Zambia #GSM