V Períne začali s výlovom vianočných kaprov

S každoročným výlovom vianočných kaprov začali v piatok na Perínskych rybníkoch a pokračovať budú ešte dva týždne.

15.11.2013 19:00
kapor Foto: ,
Ryby z Perína budú predávať na východnom Slovensku prevažne v Košiciach a okolí.
debata

Na rozdiel od minulých rokov porybný Matej Grentzer tentoraz nevie odhadnúť, koľko z nich sa dostane na vianočný stôl. „Je to asi prvý raz, keď si ani netrúfam odhadnúť množstvo vylovených rýb, lebo rybníky teraz čistíme. Takže ryby triedime podľa toho, či ešte pôjdu na ďalší chov, alebo na predaj,“ povedal porybný. Pri kúpe kapra platí osvedčená zásada, že najlepší je vo veku tri roky a s hmotnosťou troch kíl.

Tie, ktoré pôjdu na ďalší chov, skončia vo vedľajšom rybníku. „Na jar ich vrátime do vyčisteného rybníka, ale budú rovnako veľké, lebo ryby v zime nepriberajú,“ hovorí Grentzer. Okrem tradičných kaprov tu chovajú aj tolstolobiky, amury, zubáče a nájdu sa aj šťuky. Kvôli čisteniu rybníkov začali s výlovom v týchto dňoch, aby boli ryby do Vianoc v nádržiach, budúci rok chcú začať skôr.

Pri výlove pomáhajú väzni zo Šace, ktorí sú podľa porybného spoľahlivejší ako brigádnici. „Minulý rok som tu mal brigádnikov a viacerí z nich na druhý deň neprišli, keď zistili, že výlov a ťahanie sietí je ťažká práca. Väzňov tu mám prvý rok, je u nich väčšia istota, že prídu, lebo sa hlásia len takí, ktorí chcú robiť,“ pochvaľuje si Grentzer.

Ryby z Perína budú predávať na východnom Slovensku prevažne v Košiciach a okolí. Ceny budú zhruba také isté ako minulý rok, kilo kapra a amura za tri eurá, tolstolobik za dve eurá. Hoci pri výlove rýb striehnu na okraji rybníka aj volavky, porybného ich prítomnosť neznepokojuje. Oveľa väčším problémom by boli kormorány. Volavke stačí jedna, možno dve ryby, ale kormoránovi nie. „Ak by sem priletel nejaký kŕdeľ, tak to by bola katastrofa, denne dokážu zlikvidovať aj stovky kíl rýb,“ vysvetľuje Grentzer. Našťastie sa kormorány Perínskym rybníkom zatiaľ vyhýbajú.

Matej Grentzer nosí v hlave množstvo receptov na to, ako pripraviť chutnú rybu. Pri otázke, ktorý z nich je najlepší, len mávne rukou. „Ale predsa len som jednému prišiel v poslednom čase na chuť. Trochu som vylepšil recept ryby na smotane. Rybu obalenú v hladkej múke opečiem na oleji z oboch strán, trochu posolím a pridám mletú papriku. Pridám cibuľu, rascu a mleté korenie, trochu podusím vo vode. Keď sa voda odparí, polejem ju smotanou, do ktorej pridám zhruba polievkovú lyžicu bryndze a trochu prevarím. Potom je ryba hotová,“ prezradil.

V areáli Perínskych rybníkov je aj malá zoo, kde možno nájsť prasatá, kone, osly alebo kozy. Ozvláštnila ju aj samica diviaka. Grentzerovi ju daroval jeden známy zo zoo ešte ako mláďa. „Je to legálne, dával mi k nej aj nejaké papiere. Najprv bola taká agresívna, že sa jej aj chlapi báli. V lete, keď podrástla, sa stratila. Teraz na jeseň sa vrátila aj so štyrmi mláďatami. Odvtedy sa odtiaľ nevzdialila a žije tu aj s mladými,“ hovorí s úsmevom.

„Napriek tomu, že by mala byť agresívna, keď má mladé, je prítulná a príde na zavolanie ako pes. Aj hostia ju môžu bez obáv pohladkať,“ dodal na záver porybný.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #Perín #kapor #výlov