Vynovila Uhrovec, stala sa starostkou roka

Keď si Zuzana Máčeková, starostka Uhrovca, zráta, koľko času venovala rodine a koľko obci, tak je na tom lepšie obec. Tej sa venuje naplno a pravdepodobne aj preto získala titul Starosta Slovenska 2013.

18.11.2013 20:00 , aktualizované: 19.11.2013 08:00
Máčeková Foto: ,
Zuzana Máčeková je starostkou Uhrovca od roku 2002.
debata

V ankete, ktorú vyhlásil internetový portál slovakregion.sk, hlasovali obyvatelia Slovenska vyše pol roka. Najviac hlasov dostala starostka z obce Uhrovec neďaleko Bánoviec nad Bebravou. Vraví, že sama nevie prečo.

„Rozmýšľam nad tým, odkedy mi to oznámili. Asi preto, lebo veľa ľudí ma osobne pozná a vie o mojich aktivitách. Nerobím len starostku obce, ale aj predsedníčku mikroregiónu Uhrovská dolina, som poslankyňou Trenčianskeho samosprávneho kraja a pôsobím v Rade ZMOS. Druhým dôvodom podľa mňa je, že našu obec navštívi množstvo turistov, vidia tie zmeny, páči sa im centrum obce, možno aj to zavážilo. A možno aj to, že Uhrovec má bohatú históriu, je rodiskom Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka, okrem nich sa tu narodilo alebo pôsobilo ďalších 50 významných osobností,“ predpokladá Zuzana Máčeková.

O tom, že bola vyhlásená takáto anketa, vôbec nevedela. Preto ju poriadne prekvapil telefonát, keď jej oznámili celoslovenské prvenstvo. Najskôr si nebola istá, či to nie je nejaký žart. Potom prišiel pocit veľkého záväzku, ktorý z takéhoto ocenenia vyplýva. Obec vedie už vyše desať rokov. Dovtedy pracovala v štátnej správe, oblasť samosprávy bola pre ňu neprebádanou krajinou.

„Dlho som váhala, či do toho ísť, pretože som vedela, že ma čakajú problémy, ktoré som dovtedy v štátnej správe neriešila. Keď som začínala, pracovala som aj 16 hodín denne,“ spomína päťdesiatnička Zuzana Máčeková, matka dvoch dcér vysokoškoláčok.

V prvom roku svojho starostovania neraz ľutovala, že sa dala na túto prácu. Zistila, že obec má množstvo problémov, ktoré boli skryté a väčšina obyvateľov Uhrovca o nich nemala ani potuchy. Dedina bola zadlžená, nemala uhradené množstvo faktúr za energie, práce a služby, dokonca neboli zaplatené ani dane a odvody za zamestnancov. Ak nemá obec vyrovnané všetky povinnosti voči štátu, nemôže predkladať žiadny veľký projekt. A obecné budovy chátrali, potrebovali opravu. Prvý rok bol najťažší. Starostka, bývalá ekonómka, sa sústredila v prvom rade na vymáhanie pohľadávok, ktoré obec mala a neboli zaplatené.

„Chcela som však aj niečo urobiť pre obec, tak som sa pustila do množstva malých projektov, kde nebola podmienka, aby boli splnené odvodové a daňové povinnosti. To boli projekty tak za 300 eur. Na tie sa mi podarilo získať spolu asi 30 000 eur,“ pokračuje starostka Uhrovca.

Postupne sa jej podarilo dlh obce vyrovnať, potom sa mohla prihlásiť aj do grantov o väčšie sumy. Sústredila sa na rôzne granty, pretože zo svojho rozpočtu by obec nejaké veľké investície nemohla robiť. Počet obyvateľov rastie, pred desiatimi rokmi žilo v Uhrovci 1 450 ľudí, dnes ich tu býval asi 1 600. Návštevník si všimne vynovené centrum obce s upravenými trávnikmi. V centre je aj budova základnej školy, ktorú kompletne zrekonštruovali. Pri nej vyrástlo viacúčelové ihrisko s povrchom z umelej trávy a oddychová zóna. Pár metrov od školy je pamätný dom, v ktorom prišiel na svet Ľudovít Štúr a o 106 rokov neskôr Alexander Dubček.

Na budúci rok chce v komunálnych voľbách Zuzana Máčeková opäť kandidovať za starostku. Ocenenie, ktoré teraz získala, považuje za záväzok, aby v práci pokračovala. Už teraz vie, čo bude jej hlavnou úlohou: opraviť chodníky, miestne cesty a verejné osvetlenie. Zatiaľ hľadá možnosti, z čoho to zaplatiť. A popritom pomáha riešiť problémy občanov Uhrovca.

„Najmä staršia generácia sa často so svojimi problémami obracia na samosprávu, nepoznajú iné inštitúcie, nevedia sa v nich orientovať. Prídu na obecný úrad napríklad aj s tým, že im nejde elektrina a žiadajú o pomoc. Riešime susedské spory, ale aj vlastnícke vzťahy. Upozorňujem ľudí, že riešenie týchto problémov nie je v kompetencii samosprávy, a ak sa nedohodnú, budú si svoj spor musieť riešiť súdnou cestou. Vždy sa snažím byť pri riešení sporných vecí, pretože som zistila, že vtedy sa skôr dohodnú, a to je veľmi dobrý pocit,“ dodala Zuzana Máčeková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #starosta #Uhrovec #Máčeková