Kamenné námestie v súkromných rukách je zlé riešenie, varujú aktivisti a odborníci

Plánovaný predaj Kamenného námestia v Bratislave za účelom jeho revitalizácie v pondelok večer prilákal do Zrkadlovej siene Primaciálneho paláca asi 150 ľudí.

26.11.2013 10:31
Kamenné námestie, Bratislava, Deň pre námestie Foto:
Kamenné námestie v Bratislave
debata (1)

Bratislavský magistrát verejnosti prezentoval urbanistickú štúdiu pre dotknuté územie a sálu zaplnili mnohí nespokojní aktivisti. Niektorí mestu vyčítali, že jeho postup riešenia zanedbaného námestia vytvára nebezpečné precedensy, iní sa obávali, že priestor neostane verejný. Investor zase poukazoval na nekvalitu priestoru, bezdomovcov, vizuálny chaos a sľuboval, že sa nebude stavať do výšky ani prekračovať určené percento zástavby.

Mesto chce, aby sa zrevitalizoval celý priestor ohraničený ulicami Špitálska, Rajská a Dunajská s celkovou rozlohou asi 37-tisíc štvorcových metrov (m2). Väčšinu z priestoru vrátane Hotela Kyjev vlastní developérska skupina Lordship Real Estate, Bratislava má len necelých 3600 m2, teda Kamenné námestie. Za vyše 1,785 milióna eur má preto námestie investorovi predať, aby celý priestor komplexne zrevitalizoval.

„Nikto z nás nie je spokojný s tým, v akom stave sa nachádza. Priestor ako celok vytvára negatívnu atmosféru a treba ho riešiť ako celok. Nepomôže, ak dáme len lavičky na Kamenné námestie,“ povedal v pondelok Ftáčnik. Podľa Henriety Moravčíkovej, vedúcej oddelenia architektúry Slovenskej akadémie vied a prodekanky Fakulty architektúry Slovenskej technickej univerzity, sú takéto odôvodnenia iba účelová manipulácia. „Je to tá najhoršia mystifikácia, ktorá sa dostala do povedomia verejnosti. Mesto by nemalo zachraňovať krk investorom, ktorí sú v centre tohto územia, pozemky mesta sú len okrajové,“ podotkla.

Primátor vysvetľuje, že mesto má pre tento priestor platný územný plán zóny, ktorý ale na revitalizáciu nestačí a treba ho zmeniť. Podkladom nového má byť podľa neho v pondelok odprezentovaná urbanistická štúdia.

„Odpredaj námestia vopred vybranému investorovi a úsilie zmeniť platný Územný plán zóny Dunajská na základe urbanistickej štúdie vypracovanej tým istým súkromným investorom sú veľmi neštandardné kroky, ktoré sa v demokratickej spoločnosti dajú len veľmi ťažko obhájiť,“ vyhlásili zástupcovia odbornej verejnosti aj niekoľkých združení a iniciatív. Mesto tak podľa aktivistov iba poukazuje na svoju neschopnosť spravovať svoj majetok.

Pripomienky môžno zaslať do 29. novembra
Verejnosť môže svoje pripomienky k urbanistickej štúdii posielať ešte do 29. novembra mailom na adresu primator@bratislava.sk, alebo poštou spracovateľovi štúdie SIEBERT + TALAŠ, spol. s. r. o., Trnavská cesta 84, 821 02 Bratislava. Textová i grafická časť urbanistickej štúdie je zverejnená na oficiálnej webovej stránke mesta (www.bratislava.sk, časť Verejné prezentácie), dokumentácia je však k nahliadnutiu i v Kancelárii prvého kontaktu bratislavského magistrátu (Front Office Primaciálne námestie).

Z urbanistickej štúdie vyplýva, že budúca podoba námestia by mala zohľadňovať jeho historickú stopu a vrátiť do tejto centrálnej časti mesta pôvodný urbanizmus. Zároveň by mal tento priestor podľa štúdie ponúknuť pestrú ponuku služieb, tradičné pasáže a parkovacie plochy sa majú presunúť výlučne do podzemia. Bytová zástavba nemá prekročiť 30 percent, minimálne 70 percent občianskej vybavenosti majú tvoriť najmä obchodné prevádzky, reštaurácie, hotely, kancelárske priestory a tiež zariadenia pre kultúru, kiná a malé divadlá.

„Nie je nastavená tak, aby sme ukázali, čo tam chceme robiť. Určuje len limity, ktoré sa majú zapracovať do územného plánu zóny a ktorými sa bude musieť riadiť architektonický návrh,“ uviedol v pondelok Juraj Šaštinský, zástupca spoločnosti Lordship. Tá chce uskutočniť dve medzinárodné architektonicko-urbanistické súťaže. Primátor podotýka, že ak architektonické súťaže neprinesú lepší stav priestoru, námestie mesto predávať nebude.

Aktivisti navrhujú, ako treba postupovať

Zmena Územného plánu zóny Dunajská podľa štúdie vytvorenej na objednávku súkromného investora s eminentným záujmom v území bez predchádzajúcej analýzy problému nezávislými odborníkmi je absolútne neprijateľným krokom, uvádzajú aktivisti v tlačovej správe k prezentácii urbanistickej štúdie. Obstarávanie územných plánov zón je v kompetencii Oddelenia tvorby územného plánu a dopravy, nie investora, zdôvodňujú v správe. Územný plán zóny je záväzný regulatív, ktorý má chrániť verejný záujem, a preto ho nie je možné riešiť na základe štúdie stelestňujúcej predovšetkým súkromný investičný záujem, ktorý nie je totožný so záujmami mesta a verejnosti.

„Snaha mesta odpredať centrálny mestský priestor z dôvodu neschopnosti dobre spravovať svoj vlastný majetok je ďalším nebezpečným precedensom. Predaj za navrhovanú sumu, navyše bez súťaže, prinesie len krátkodobé zaplátanie finančnej situácie mesta. Prídu postupne na rad daľšie verejné priestory? Predá mesto postupne aj námestie Slobody či námestie SNP, ktoré sú rovnako zanedbané a predstavujú investične atraktívne lokality?“ pýtajú sa aktivisti, ktorí navrhujú v prípade Kamenného námestia dodržať „postup štandardný pre demokratické spoločenstvá“:

  1. posúdenie situácie nezávislými odborníkmi, vypočutie obyvateľov a verejné diskusie
  2. spracovanie stratégie rozvoja územia zo strany mesta (hlavná architektka, oddelenie územného rozvoja)
  3. spracovanie podkladov k súťaži (hlavná architektka resp. oddelenie územného rozvoja), ktorú vyhlási mesto
  4. prijatie rozhodnutia o budúcom riešení
  5. až úplne nakoniec diskusia o prípadnom predaji mestského majetku za jasne stanovených podmienok vyplývajúcich z procesu
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Kamenné námestie