Volebné letáky z Považskej Bystrice stále zadržiava polícia

Polícia vyšetruje letáky, ktoré dostávali ľudia do schránok počas volebnej kampane v Považskej Bystrici. Letáky ironickou formou vyzývali voličov, aby za poslanca trenčianskej župy volili považskobystrického primátora Karola Janasa.

26.11.2013 17:25
Smatana Foto:
Juraj Smatana tvrdí, že zhabaním letákov, ktoré dali vytlačiť a rozniesť do schránok, boli porušené jeho ústavné práva na slobodu prejavu a účasť na volebnej kampani.
debata (11)

Ten ich považoval za ohováranie a podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Polícia veľkú časť letákov zabavila. K autorstvu sa prihlásil Juraj Smatana, ktorý takisto kandidoval za župného poslanca a zhabanie letákov považuje za porušenie svojich ústavných práv.

Letáky roznášali do schránok traja brigádnici, s ktorými sa Juraj Smatana dohodol. Pri roznášaní dvoch ich zastihli mestskí policajti, ktorí ich vypočuli a odovzdali štátnej polícii. Tá si zadržanú časť letákov, asi 6 tisíc kusov, ponechala.

„Keďže autorom a majiteľom letákov som ja, týmto zásahom mestskej a štátnej polície bolo obmedzované moje ústavné právo na slobodu prejavu a na právo zúčastňovať sa volebnej kampane. Súčasťou volebnej kampane nie len vyzývanie voličov, aby niekoho volili, ale aj upozorňovanie na problémy verejných funkcionárov,“ vraví Juraj Smatana.

Letáky sa zaoberali primátorom Karolom Janasom a jeho pôsobením vo viacerých funkciách, napríklad vo funkcii okresného predsedu Smeru, šéfa katedry politológie na Trenčianskej univerzite, poslanca VÚC a ďalších. Za to by mal mať úhrnný mesačný príjem vyše 8 tisíc eur. Štvorstranový farebný leták vyzýval voličov, aby volili viac funkcií pre Karola Janasa a prispeli mu na ďalší plat, aby prejavili svoje sociálne cítenie a pomohli mu udržať si funkciu poslanca. Na jednej fotomontáži je primátor s hrnčekom na milodary, na ďalšej so žobráckou palicou.

„Tieto letáky útočili na moju dobrú povesť a nezakladali sa na pravde. Preto som podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Politický boj môže byť tvrdý, ale mal by byť korektný. Všetky svoje majetkové aj daňové priznania v marci alebo apríli transparentne zverejním na internetovej stránke mesta alebo svojej internetovej stránke,“ zareagoval primátor Karol Janas. Podľa právničky Ivety Rajtákovej obsah tohto letáku nenapĺňa skutkovú podstatu trestného činu ohovárania, ide o kritiku a prejavenie názoru. Pozastavila sa aj nad rýchlosťou, s akou polícia v tomto prípade pracovala. Nevidí tiež žiadny dôvod, prečo by polícia mala naďalej zadržiavať zhabané letáky. Polícia však popiera, že by postupovala neštandardne.

„Polícia v tomto prípade postupuje podľa trestného poriadku. Prokuratúra sa s postupom polície stotožnila. Daná vec je v štádiu vyšetrovania. Predmetné letáky sú zaistené ako dôkazový materiál,“ povedal Pavol Kudlička z Krajského riaditeľstva PZ v Trenčíne. Juraj Smatana sa obáva, že tento incident smeruje k jeho zdiskreditovaniu. Predpokladá, že polícia ho v krátkej dobe obviní a potom sa už ďalšie konanie spomalí.

„Možno až do komunálnych volieb budem v režime obvineného, čo pre väčšinu ľudí znamená niečo strašné, pretože nerozlišujú medzi obvinených, obžalovaným a odsúdeným,“ dodal Juraj Smatana, ktorý je aj poslancom mestského zastupiteľstva v Považskej Bystrici.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Považská Bystrica #VÚC #letáky