Dóm sv. Martina bude už túto zimu chrániť sklenená stena

Vybudovanie ochrannej sklenenej steny pred Dómom sv. Martina v Bratislave bude mesto stáť 80-tisíc eur a katedrálu má chrániť najmä pred vodou striekajúcou spod kolies áut jazdiacich po Staromestskej ulici, informoval riaditeľ kancelárie primátora Ľubomír Andrassy.

27.11.2013 13:45
Dóm Sv. Martina, Bratislava Foto:
Dóm sv. Martina v Bratislave
debata (1)

Ochrannú stenu pred Dómom sv. Martina v Bratislave schválili bratislavskí poslanci ešte vlani v novembri. Poslanec Sven Šovčík z mestského poslaneckého klubu SDKÚ-DS a Most Híd vtedy veril, že by stena mohla byť vybudovaná ešte do konca roka 2012. To však podľa Andrassyho nebolo možné, keďže ešte nebol pripravený projekt ani vybratý zhotoviteľ.

Mestská organizácia Generálny investor Bratislavy (GIB) pripravila projekt na ochrannú stenu katedrály a mesto potom vypísalo súťaž na zhotoviteľa. Z nej víťazne vyšla spoločnosť Eurovia, ktorá má ochrannú stenu postaviť do polovice decembra. Podľa súčasného stavu prác však Andrassy odhaduje, že by mohla byť ochranná bariéra postavená ešte pred konečným termínom. Do projektovej dokumentácie mesto investovalo 10-tisíc eur, samotné vybudovanie stojí 70-tisíc eur.

Ochranná stena bude postavená zo sklenených tabúľ a katedrálu bude chrániť od začiatku Rudnayovho námestia po výjazd na Staromestskú ulicu. Úlohou steny je zachytávať špinu, ktorá sa na steny katedrály dostávala spod kolies áut. Andrassy preto pripomenul, že na stene bude nachytaná špina, ale mesto ju plánuje priebežne čistiť.

Dóm sv. Martina nespravuje mesto, prispieť však chceli k ochrane národnej kultúrnej pamiatky, dodal Andrassy. Ako totiž ešte vlani uviedol Šovčík, steny katedrály znehodnocuje voda či sneh, ktoré striekajú spod kolies áut na rušnej Staromestskej ulici. Podľa posudku, ktorý Šovčík vlani spomínal, voda spod kolies áut strieka až do výšky 12 metrov a steny Dómu sv. Martina poškodzuje najmä v zime voda zmiešaná s cestnou soľou.

Bratislavskí poslanci vlani v novembri na návrh Šovčíka schválili zmenu v rozpočte a peniaze určené na vybudovanie verejných toaliet v bratislavskej mestskej časti Devín presunuli na výstavbu ochrannej steny pri Dóme sv. Martina.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Dóm sv. Martina #sklená stena