Odporcovia platených parkovísk pri UNB nevylučujú blokádu

Signatári otvoreného listu proti spoplatneniu parkovísk pred nemocnicami v bratislavskom Ružinove a Petržalke žiadajú, aby ministerstvo zdravotníctva vyvíjalo tlak na koncesionársku firmu ešte pred spustením spoplatnenej prevádzky parkovísk.

28.11.2013 12:22
parkovisko, parkovanie, nemocnica Antolská Foto: ,
Parkovanie pred nemocnicou v Petržalke.
debata (8)

Žiadajú, aby firma dobrovoľne odstúpila od zmluvy a tiež od zámeru spoplatniť parkovanie. Ak sa tak nestane, chcú, aby ministerstvo zdravotníctva túto zmluvu vypovedalo aj napriek prípadným súdnym sporom. Ak parkoviská spoplatnia, signatári nevylučujú ich blokáciu. Povedal to na štvrtkovej tlačovej konferencii Miroslav Kollár z občianskeho združenia Hlas občanov Slovenska.

Poslankyňa Bratislavského samosprávneho kraja Tatiana Mikušová zároveň vyzvala súčasného riaditeľa UNB Miroslava Bdžocha, aby vysvetlil, čo všetko podnikol, aby zabránil spoplatneniu parkovania pred nemocnicami. Podľa hovorkyne UNB Petry Stano Maťašovskej súčasné vedenie vykonalo všetky dostupné právne kroky, aby prešetrilo proces a platnosť zmluvy.

„Dovedna 47 úkonov. Zo záverov Úradu pre verejné obstarávanie a šetrenia okresnej prokuratúry vyplýva, že zmluva je platná, a preto je terajšie vedenie UNB povinné postupovať v jej zmysle,“ informovala Stano Maťašovská. Mikušová na tlačovej konferencii zdôraznila, že by chcela vidieť zoznam všetkých 47 krokov, ktorý podľa nej riaditeľ zatiaľ nezverejnil. Podľa Mikušovej by sa malo platiť za parkovanie od 2. decembra.

Signatári dávajú nádej neudeleniu povolenia na stavbu

Iskierkou nádeje je podľa signatárov otvoreného listu možnosť, že magistrát, ktorý je vlastníkom pozemkov pod parkoviskami, neudelil pre stavbu povolenie. „Zaslali sme list ministerke, predsedovi vlády, prezidentovi a magistrátu. Len magistrát bol ochotný s nami komunikovať,“ povedala Mikušová, podľa ktorej magistrát v dostupnej databáze evidencie nájomných zmlúv neeviduje platnú nájomnú zmluvu na pozemky, ani žiadosti na prenájom pozemkov pod parkoviskami, čo podľa nej môže znamenať, že mesto nedalo súhlas k takémuto stavebnému konaniu.

K spoplatneniu parkovania pred nemocnicami sa v minulosti vyjadrilo aj Lekárske odborové združenie (LOZ), ktoré tvrdí, že spoplatnenie parkovania pred nemocnicami v bratislavskom Ružinove a Petržalke je nemorálne. Rozhodlo sa preto poslať otvorený list ministerke zdravotníctva, v ktorom ju vyzývajú, aby zabezpečila všetky prostriedky na riešenie situácie. Ako povedal Ivan Majeský z LOZ, od vedenia Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) očakával viac krokov.

„Cítime, že ide o bezprácny zisk do vrecka súkromnej spoločnosti, pričom sa úplne ignoruje ľudský rozmer. Cesta do nemocnice nie je luxusom, ktorý treba zdaniť, ale je nevyhnutnosťou a elementárnou potrebou. Parkovacie miesta sú súčasťou zabezpečovania zdravotnej starostlivosti občanom v nemocniciach. Vyberanie poplatkov od pacientov za parkovanie a vyberanie poplatkov tiež od lekárov a ostatných zdravotníkov je hyenistický výber mýta za nevyhnutný vstup do nemocnice,“ uvádza LOZ v otvorenom liste pre ministerku zdravotníctva.

Pokračujú v myšlienke petície proti spoplatneniu

Odborové združenie zároveň tvrdí, že spoplatnenie parkovania bude tvoriť bariéru znemožňujúcu niektorým pacientom dostať sa bez platenia k zdravotnej starostlivosti. „Ak by od zmluvy bez právneho dôvodu UNB odstúpila, vystavila by sa riziku platenia náhrady škody a ušlého zisku, čo by mohlo podstatne ohroziť poskytovanie zdravotnej starostlivosti a zamestnanosť,“ informovala Stano Maťašovská.

Aktivisti odovzdali už 12. novembra v podateľni riaditeľstva Univerzitnej nemocnice v Bratislave petíciu s podpismi proti spoplatnenému parkovaniu pred nemocnicami v Ružinove a v Petržalke. Organizátorka petície Tatiana Mikušová vtedy povedala, že proti parkovnému pred bratislavskými nemocnicami sa v priebehu dvoch týždňov sa podpísalo 1 044 ľudí. Povinnosť umožniť spoločnosti ZIPP-S modernizáciu parkovísk pred Nemocnicou Ružinov a Nemocnicou sv. Cyrila a Metoda v Petržalke vyplýva UNB zo zmluvy z 22. decembra 2011.

Univerzitná nemocnica v Bratislave podala v apríli 2012 v súvislosti so zákazkou k parkovacím miestam pred bratislavskými nemocnicami podnet na Úrad pre verejné obstarávanie. UNB tak urobila po kritike lekárskych odborárov. Podľa zmluvy so spoločnosťou ZIPP-S chcú pri nemocnici v Ružinove vybudovať 230 parkovacích miest a rovnaký počet miest pri nemocnici Sv. Cyrila a Metoda v Petržalke. Spoločnosť vybrali na základe verejnej súťaže. Zmluva je uzavretá na 10 rokov formou nájmu, za ktorých pôjde nemocnici 952 000 eur.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnica #ministerstvo zdravotníctva #Antolská #nemocnica v Ružinove #parkovisko