Ľudia odkladajú nákupy, čakajú na zľavy po Vianociach

Trenčianske obchodné centrum Laugaricio, najväčšie v celom kraji, sa v nedeľu napoludnie zaplnilo návštevníkmi. Vo vianočne vyzdobených priestoroch sa však ľudia do vianočných nákupov príliš nehrnuli. Niektorí si ešte nevybrali, čo chcú kúpiť, iní dúfajú, že po Vianociach prídu veľké zľavy a budú môcť kúpiť viac.

02.12.2013 15:00
obchodné centrum, Laugaricio Foto: ,
Parkovisko pred obchodným centrom Laugaricio v Trenčíne bolo v nedeľu napoludnie plné.
debata

„Prišiel som pozrieť nejaké veci, čo by mohli byť vianočnými darčekmi. Ale kupovať ich zatiaľ nemienim, iba ak by bola nejaká supervýhodná cena. Vlani dostali odo mňa súrodenci aj rodičia prázdne balíčky, bol v nich len lístoček s nápisom: musíš vydržať, a bude aj prekvapenie. To prekvapenie prišlo v januári, keď som kúpil darčeky v novoročných výpredajoch. Niečo podobné zopakujem aj tento rok,“ vraví Lukáš Kováčik z Trenčína.

Podobný zámer má aj Zuzana Michalcová z Bratislavy. Pochádza z trenčianskeho regiónu a rada sem chodí na nákupy, vraví, že ľudia sú tu o niečo milší a vľúdnejší ako v Bratislave. „Pod stromček chcem svojím blízkym dať len nejakú maličkosť, väčšie darčeky im kúpim po zľavách. Tak im môžem kúpiť oveľa viac,“ hovorí Zuzana Michalcová.

V predajni Kara, kde ponúkajú hlavne kožené a kožušinové výrobky, sú typickým vianočným darčekom, čo si tu ľudia kupujú, rôzne drobné predmety, napríklad peňaženky, kabelky, šály a kožušinové goliere. Drahšie výrobky, ako sú zimné kabáty, súvisia skôr so sezónou, s príchodom zimy, ako s blížiacimi sa vianočnými sviatkami. Najlacnejší kabát tu stojí 75 eur, najdrahší 1 075 eur. „Ochladilo sa, ľudia zistili, že potrebujú nový kabát, tak si ho kúpia, nemôžu čakať na zľavu, keď ho potrebujú hneď. Ale mnohí čakajú na zľavu, vypytujú sa, kedy ich budeme mať, každý chce v dnešnej dobe ušetriť, ako sa dá. Už aj teraz máme niečo vo výpredajoch, ale tie najväčšie zľavy budú až od 2. januára,“ povedala Janka Červeňanová z predajne Kara.

Vianočná výzdoba a sviatočná atmosféra... Foto: Milan Kráľ, Pravda
vianoce, vianočná výzdoba, obchody Vianočná výzdoba a sviatočná atmosféra prilákali v nedeľu mnohých návštevníkov, nákupná horúčka sa však nekonala.

V predajni so športovými potrebami a športovým oblečením idú v týchto dňoch na odbyt najmä veci, čo súvisia s lyžovaním, lyže, lyžiarky, bundy. Ani tu sa zákazníci netaja tým, že by ich najradšej kúpili, až keď príde veľký výpredaj. „Ľudia sa často vypytujú na zľavy, kedy ich budeme mať, čo bude v zľave a odkedy. Najväčšie nákupy prídu možno až vtedy, keď sa začnú zľavy,“ predpokladá Patrícia Mráziková z predajne Intersport.

Žiaden veľký zhon, v obchodnom centre v nedeľu vládla skôr pohodová, oddychová atmosféra. Ľudia sem prišli namiesto prechádzky, dospelí posedávali pri kávičke a zákusku, deti sa jašili v detskom kútiku. Tá pravá nákupná horúčka príde pravdepodobne počas striebornej a hlavne zlatej nedele, ktorú tento rok prináša tesne pred Štedrým dňom.

„Neprišiel som nakupovať, nákupy nechávam na poslednú chvíľu, ako každý rok. Teraz som prišiel len vychutnávať vianočnú atmosféru, je tu krásna výzdoba, príjemná atmosféra, človek si predĺži vianočné chvíle,“ povedal Matúš Berky z Trenčína. „Ešte nenakupujem vianočné darčeky, ale už nad nimi rozmýšľam, prezerám si predajne a hľadám inšpiráciu. Nechcela by som na darčeky minúť viac ako vlani, ale ako každý rok, asi to zase bude o niečo viac,“ dodala Katarína Antolíková z Banskej Bystrice.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #obchody #Vianoce #nákupné centrum #Laugaricio