Visolajský: Šikanovanie lekárky v Nitre dostatočne nepreverili

Kauza bielenia údajov v zdravotnej dokumentácii novorodenca vo Fakultnej nemocnici (FN) v Nitre ešte nie je vyriešená a ministerstvo zdravotníctva (MZ) chce tento problém zamiesť pod koberec. Myslí si to predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský.

02.12.2013 14:13
08-chodba-4x Foto: ,
Ilustračné foto - nemocnica v Nitre.
debata (2)

Ako povedal na tlačovej besede, svedčiť o tom majú podľa neho závery vyšetrovania možnej šikany voči lekárke Zuzane Pechočiakovej, ktorá na bielenie poukázala. Bývalá primárka s dlhoročnou praxou bola presunutá z lôžkového oddelenia na príjmovú ambulanciu, vysťahovali ju z lekárskej izby, na ktorej vymenili zámok, okresali jej ordinačné hodiny na detskej reumatologickej ambulancii a odobrali jej osobný príplatok.

Podľa stanoviska MZ kontrola nepotvrdila osobnú perzekúciu voči tejto doktorke. Podľa rezortu bol lekárke odobratý príplatok preto, že nechcela slúžiť ústavné pohotovostné služby. „Osobné príplatky boli odobraté všetkým lekárom, ktorí nechcú slúžiť ústavné pohotovostné služby. Ak sa pani doktorka a rovnako aj jej kolegovia rozhodnú opäť zapisovať do služieb, bude im príplatok vrátený,“ konštatuje MZ. Preradenie na príjmovú ambulanciu zas odôvodňuje tým, že tam musí slúžiť erudovaný lekár. Skrátenie ordinačného času má byť v dôsledku zvýšenia efektivity tejto ambulancie. Ak má LOZ podľa hovorkyne MZ Zuzany Čižmárikovej dôkazy o šikane, prešetriť to môže jedine polícia, rezort o žiadnych nevie.

Doktorke sa však podľa predsedu LOZ stalo príliš veľa náhod a všetky nasledovali po tom, čo poukázala na bielenie. „Máme za to, že ministerstvo zdravotníctva kauzu šikanovania nepreverilo tak ako malo,“ zhodnotil Visolajský. Tvrdí, že prípad bude doriešený vtedy, keď Pechočiakovej bude prinavrátené pracovné zaradenie a ospravedlní sa jej ako vedenie nemocnice, tak aj ministerstvo zdravotníctva. Ospravedlnenie by malo podľa LOZ smerovať aj samotným rodičom dotknutého novorodenca. Visolajský by na túto tému rád hovoril so šéfkou zdravotníctva Zuzanou Zvolenskou ešte v pondelok na tripartite.

Visolajský: Lekár sa nemusí zastať pacienta

LOZ požaduje, aby systém neumožňoval takéto chyby a šikanu, preto trvá na tom, aby bola vyvodená personálna zodpovednosť voči aktérom tohto prípadu vrátane riaditeľa FN Nitra Jozefa Valockého. Tento prípad vnímajú lekárski odborári ako precedens. „Určite je to precedens, ako keď sa táto kauza zametie, v tom zmysle, že doktorke sa stali samé zákonné veci, teda jej nadriadení na to mali právo, tak je to veľmi nebezpečné na vnímanie pacientov. Keď pôjdete do nemocnice, budete mať vždy v mysli, že lekár sa vás nemusí zastať, lebo z toho bude mať zle,“ upozornil Visolajský.

Lekárka Zuzana Pechočiaková upozornila na zabielenie údajov v zdravotnej karte novorodenca v júni tohto roka. Údaje na karte zabielila prednostka Kliniky novorodencov, detí a dorastu FN Nitra Alena Ďurišová. Potvrdila to i kontrola MZ. Ďurišová po medializácii prípadu prišla postupne o post námestníčky riaditeľa a neskôr aj o funkciu prednostky kliniky. Valocký sa Ďurišovej pôvodne zastával a tvrdil, že v chorobopise novorodenca len upravila nesprávnu informáciu, ktorú tam predtým napísal iný lekár, bielenie však poprel. Neskôr ju odvolal s odôvodnením, že zistil, že ho „od začiatku svojimi vyjadreniami klamala.“

Prípad prešetruje Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a tiež nitrianska okresná prokuratúra. Zákon hovorí o tom, že opravu zápisu môže vykonať len zdravotnícky pracovník, ktorý vykonal pôvodný zápis a pôvodný zápis musí zostať čitateľný.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo zdravotníctva #nemocnica v nitre #Peter Visolajský