Rieku Myjava znečistila tlačiarenská farba

Obyvateľov Myjavy v nedeľu napoludnie vyľakala miestna rieka, ktorá sa zrazu sfarbila do červena. Nezvyčajný úkaz ohlásili ľudia mestskej polícii aj na núdzovej linke 112. Vyšetrovaním sa zistilo, že vodu zafarbila tlačiarenská farba zo sudov, ktoré zamestnanec strážnej služby umýval na dvore.

03.12.2013 10:16
rieka, Myjava, farba Foto:
Rieka Myjava sa v nedeľu napoludnie sfarbila do červena.
debata (1)

„Znečistenie rieky Myjava polícia rieši ako priestupok na úseku ochrany životného prostredia. 43-ročný muž na dvore umýval sedem 200-litrových plastových sudov, pričom látku zo sudov vylieval do kanalizácie,“ povedal Pavol Kudlička z Krajského riaditeľstva PZ v Trenčíne.

Polícia odobrala vzorky červenej látky zo sudov a poslala ich na expertízu. Podľa Marka Hrina, hovorcu mesta Myjava, rieku zafarbil svojou nedbanlivosťou zamestnanec strážnej služby, ktorá patrí k novému závodu na výrobu papierových vreciek. Ten si sudy zobral bez vedomia nadriadených a v miestnej časti Žaboškreky ich potom umýval od zvyškov tlačiarenskej far­by.

Išlo o vodou riediteľnú farbu, ktorú nebolo možné zachytiť napríklad nornými stenami. „Úhyn rýb alebo iných vodných živočíchov v rieke nebol zatiaľ pozorovaný a nie je ani predpokladaný, pretože išlo o farbu, ktorá sa používa na potlač potravinových obalov. Vyšetrovacie úkony pokračujú,“ dodal Marek Hrin.

Spoločnosť EcoBags otvorila nový závod v Myjave pred štyrmi mesiacmi. Zameriava sa na výrobu papierových vreciek, ktoré sú určené najmä pre potravinársky priemysel. Používajú sa na balenie pečiva, múky, cukru, ryže, ovocia, zeleniny a rýchleho občerstvenia.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #znečistenie #myjava #rieka #sfarbenie