Na Luniku IX rúcajú ďalší panelák

Košické sídlisko Lunik IX po roku opäť zažíva búranie ďalšieho, v poradí už piateho obytného domu.

04.12.2013 15:33
Luník IX. Foto: ,
Na košickom Luníku IX. búrajú ďalší panelák.
debata (45)

Do zdevastovaného paneláku sa zahryzol búrací stroj. Bývalé vchody 22 a 24 na Hrebendovej ulici sa tak definitívne stanú minulosťou. Príčina búrania bytovky je rovnaká ako v predchádzajúcich prípadoch. Jej obyvatelia ju „vybývali“.

Mesto zaplatí za demolačné práce 79 800 eur, verejnú súťaž vyhrala košická firma Demonta. Jej pracovníkov privítali niektorí obyvatelia Lunika IX hádzaním zemiakov a stavebných tvárnic z okien bytov. „Panelák zbúrame za tri dni, no ešte treba odviezť a odpratať suť na skládku,“ uviedol zástupca firmy Jerguš Hvizdoš. Práce chcú ukončiť do sviatkov.

„Opäť musíme riešiť dlhotrvajúci problém, keď si obyvatelia Lunika IX zdemolovali bytový dom, v ktorom bývali. Rozobrali ho až do skeletu. Potom je ohrozený život a zdravie obyvateľov týchto domov. Preto muselo mesto pristúpiť k asanácii ďalšieho bytového domu,“ povedala námestníčka košického primátora Renáta Lenártová. Dodala, že na sídlisku dlhodobo prevláda nerešpektovanie pravidiel, neúcta k majetku a neplnenie si svojich povinností.

„Tí obyvatelia, ktorí si plnia svoje povinnosti a majú platné nájomné zmluvy, dostali náhradné bývanie,“ spresnila Lenártová. Ide o voľné byty na Luniku IX, ktoré majú k dispozícii. Panelák je už zhruba dva mesiace prázdny, pred búraním ešte bolo treba vypratať komunálny odpad.

Podľa technického námestníka košického bytového podniku Martina Pašku neostáva nič iné, len postupné sprísňovanie pravidiel, aby obyvatelia za bývanie platili. „Veci sa už menia a niektorí miestni si už začínajú uvedomovať, že je pre nich lepšie platiť, ako neplatiť,“ tvrdí Paška. Doplnil, že v panelákoch, kde majú inžinierske siete, sa zvyšuje počet obyvateľov, ktorí platia. V paneláku, ktorí búrajú, ponúkli náhradné ubytovanie piatim riadne platiacim rodinám, jedna z nich ho odmietla. Podľa Pašku je ťažké určiť, koľko rodín v paneláku bývalo, keďže tam boli protiprávne. Podľa informácií bytového podniku sa väčšina z nich presunula k svojim príbuzným.

Podľa neho je problém v tom, že niektorí ľudia na Luniku IX si bývanie nevážia a paneláky ničia. „Dochádza k totálnej devastácii a keď to takto pôjde ďalej, budeme musieť požiadať statikov, aby vypracovali statické posudky aj na ďalšie domy,“ potvrdil námestník nelichotivý stav.

„Každý má na tom svoj podiel viny. Ale narastá počet ľudí, ktorí za bývanie platia,“ komentoval situáciu starosta Lunika IX Dionýz Slepčík.

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice