Mikuláš prekvapil deti v nemocnici

Po nemocničnej chodbe sa vlečie čert a ťahá za sebou dlhý pletený chvost. Vykrikuje, že deti majú byť aj naďalej neposlušné. Vraj nech sa ráno neumývajú, nečistia si zuby a žuvačky si lepia hlboko do vlasov. Anjel si ťuká na čelo a radí deťom presný opak. Spoza rohu potom vybehne Mikuláš s balíčkom a nenechá žiadnu tváričku bez úsmevu. Mnohé deti ležia v nemocnici niekoľko týždňov a mikulášsku nádielku si zaslúžia rovnako ako ich zdraví kamaráti.

06.12.2013 12:00
mikuláš, detská fakultná nemocnica Kramáre Foto: ,
Medzi malých pacientov prišiel do nemocnice Mikuláš, nechýbal však ani jeho čertovský sprievod.
debata

Takéto prekvapenie pre deti pripravila Detská fakultná nemocnica v Bratislave spolu so Základnou a Materskou školou pri zdravotníckom zariadení. Už od rána vyše desiatka anjelov a čertov chystala sladké balíčky pre všetkých pacientov do 19 rokov. Čokolády, keksíky, banány, koláče – ujsť sa malo všetkým bez rozdielu. Tí, ktorým to zdravie umožnilo, sa stretli na mikulášskom programe. Čakalo ich vystúpenie detských súborov, moderná i folklórna hudba, prskavky a odmena na záver.

„Nezabudli sme však ani na detičky, ktoré ležia, a tak pôjdeme za nimi,“ povedal riaditeľ nemocnice Ladislav Kužela. Druhý Mikuláš, čert a anjel pobalili všetky sladkosti na vozík a vybrali sa na jednotlivé oddelenia. Čakali ich tam batoľatá a vyše sto detí zo základných a stredných škôl s rôznymi diagnózami. „Pozerali sa mi do čreva, tak som trochu oťapený. Ale o hodinu to všetko zjem,“ sľuboval 10-ročný Marek počas toho, ako si s kamarátom porovnával pečiatky od čerta na líci a čele. „Táto pečiatka vás bude chrániť pred všetkými pekelnými silami,“ prihováral sa im čert s umazanou tvárou a červenými rožkami.

Aj mamička vo vedľajšej izbe sa Mikulášovi potešila. „Pre deti je to príjemné spestrenie. Mnohé sú tu zatvorené niekoľko týždňov,“ povedala. Čert zatiaľ točil chvostom pred jej bábätkom, ktoré sa však začalo mračiť a slzy malo na krajíčku. Väčšina detí sa však pri pohľade na mikulášsku trojicu usmievala a hneď nazerali aj do balíkov.

Riaditeľka Základnej školy pri zdravotníckom zariadení Zuzana Skákalová hodnotí akciu veľmi pozitívne. Každý rok sa snažia deťom pripraviť čo najviac prekvapení a zaujať ich aj kultúrnym programom. „Rád by som riaditeľkám vyjadril veľký obdiv. Do celého podujatia dali srdce a deti to cítia,“ povedal Kužela.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mikuláš #Detská fakultná nemocnica Kramáre #detskí pacienti