Vyzdobené mestá vítajú Vianoce

Do mnohých slovenských miest dorazili vianočné sviatky s predstihom. Ich príchod pripomína výzdoba na námestiach a v uliciach. Niektoré samosprávy ju večer zažínajú, iné to chcú začať robiť už tento týždeň.

06.12.2013 15:00
vianoce, vianočná výzdoba, Veľký Krtíš Foto: ,
Vianočnú atmosféru cítiť vo Veľkom Krtíši už od konca novembra.
debata (2)

K prvým mestám, kde ulice začali po večeroch žiariť farebnými svetielkami, patrí Veľký Krtíš. Vianočne vyzdobený je už od konca novembra. Hovorkyňa mesta Erika Grega vysvetľuje prečo. „Dôvodom skoršieho spustenia vianočnej výzdoby je to, že oproti vlaňajšku pribudla nová a chceli sme ju odskúšať. Ak by s ňou nebodaj boli nejaké technické problémy, chceli sme mať čas na ich odstránenie. Vianočnú výzdobu odvtedy po večeroch zapíname,“ zdôraznila.

Nové svietidlá a motívy pribudli na Dome kultúry či Štefánikovej ulici. Samosprávu to nič nestálo, podľa hovorkyne ju zaplatili sponzori. Tí boli podľa nej štedrí aj minulé Vianoce, keď mesto tiež vo veľkom menilo výzdobu. Jej hodnota bola okolo 12-tisíc eur, z toho mesto zaplatilo z vlastného menej ako tretinu. Výzdobu menili vo Veľkom Krtíši aj z úsporných dôvodov. Grega hovorí, že klasické svietidlá zamenili za úsporné led žiarivky. Od stredy zdobí stred mesta aj betlehem s drevenými figúrkami. V noci ho strážia kamery.

Vianočnú atmosféru už cítiť aj v uliciach Rimavskej Soboty. Primátor Jozef Šimko hovorí, že ju zažínajú od minulého týždňa. K pestrofarebným svetielkam pribudne v tento piatok aj rozžiarený vianočný stromček. Na Hlavné námestie ho príde rozsvietiť Mikuláš. V rámci podujatia pre deti základných a materských škôl. Od utorka svietia vianočné svetlá aj v uliciach Tisovca. Primátor Peter Mináč poznamenáva, že v piatok k nim pribudne aj vianočný stromček a ľudia v ten istý deň môžu prísť aj na vianočné trhy.

V Banskej Bystrici je už vianočná výzdoba nainštalovaná, no žiarovky sa rozsvietia až na Mikuláša. Vtedy sa na Námestí SNP rozžiari aj 17 metrov vysoký vianočný stromček, ktorý mestu podaroval urbár v Malachove. „Námestie ozdobí aj veľká svetelná brána. Vianočné girlandy budú aj na Námestí Štefana Moyzesa a na Dolnej a Kapitulskej ulici,“ poznamenala hovorkyňa mesta Martina Kanisová. V Banskej Bystrici aj v Rimavskej Sobote budú mať rovnakú výzdobu ako vlani.

Piatok 6. decembra bude dňom, keď Vianoce oficiálne vstúpia aj do ulíc Lučenca. Podľa hovorkyne mesta Márie Bérešovej práve vtedy zažnú vianočnú výzdobu. Vianočný stromček príde o 16.30 na Námestie republiky rozsvietiť Mikuláš s primátorkou Alexandrou Pivkovou. Girlandami bude vyzdobených viacero lučeneckých ulíc, svietiť budú aj stromy, na ktorých budú nielen svetelné reťaze, ale aj ozdoby, ktoré zhotovili žiaci základných škôl. K svietiacemu ľadovému medveďovi a snehovým vločkám na námestí pribudnú počas nasledujúcich sviatkov aj trojrozmerné motívy Vianoc v podobe veľkej mikulášskej čiapky a anjela. Čiapku dostalo mesto ako dar od sponzora, anjela kúpilo v akcii a zaplatilo za neho tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #Vianočná výzdoba