Žilina ponúka semafory štátu

Problémy, ktoré denne spôsobovali kolapsy na najvyťaženejšej žilinskej križovatke na Košickej ulici, sú nateraz odstránené.

08.12.2013 15:00
Žilina, doprava, križovatka Foto: ,
Svetelná signalizácia sa kazí na najvyťaženejšej križovatke v Žiline na ulici Košická.
debata

Zatiaľ je to len dočasné riešenie, ktoré má zabezpečiť fungovanie semaforov na najbližšie mesiace, teda azda aj v čase predvianočných presunov ľudí z Bratislavy na východ republiky. Termín potrebnej komplexnej opravy stále nie je známy. Za 24 hodín cez túto križovatku prejde okolo 80-tisíc áut.

Problémy so svetelnou signalizáciou na križovatke Košická trvajú už päť rokov, spôsobuje ich chybné nainštalovanie elektrorozvodov na zabezpečenie prevádzky križovatky. Situácia sa zhorší, keď prší alebo sneží, vtedy voda zateká do káblov, ktoré sú v zemi. Problémy, ktoré sa objavovali z času na čas, prerástli uplynulý mesiac do kolapsu. Semafory sa vypínali aj niekoľkokrát za deň a okamžite bol na ceste s mnohými jazdnými pruhmi a smermi do Žiliny, Martina, Bratislavy, Prievidze, Terchovej či na Kysuce chaos. Aj keď dopravu riadili policajti, stávali sa tam dopravné kolízie a nehody.

„Križovatka je komplikovaná tým spôsobom, ako je navrhnutá, je tam niekoľko smerov a riadenie je dosť komplikované už aj pri zapnutých semaforoch,“ mieni dopravný expert Ľubomír Palčák. Zdôraznil, že nejde len o mestskú križovatku, ale o dôležitý dopravný uzol s medzinárodnou cestou a hlavným severným ťahom z Bratislavy do Košíc. „Diaľnica z Bratislavy na východ sa končí v Žiline a všetky tie intenzity, či už v smere východ – západ, alebo aj sever – juh, idú cez túto hlavnú križovatku. Za 24 hodín tadiaľ prejde aj 70– až 80-tisíc vozidiel,“ dodal Palčák.

Firma, ktorá zisťovala príčiny problémov svetelnej signalizácie, vyčíslila, že komplexná rekonštrukcia bude stáť 310-tisíc eur. Cesta je v správe Slovenskej správy ciest, ale svetelná signalizácia patrí od roku 2007 mestu, to však na opravu nemá peniaze. Zatiaľ sa urobili také opatrenia, aby mohla križovatka so semaformi fungovať najbližšie mesiace. „Potrebnú kabeláž sme inštalovali vzduchom. Problémom naďalej zostávajú návestidlá, do ktorých zateká,“ informoval hovorca mesta Žilina Pavol Čorba.

Preto chce mesto rokovať, aby svetelná signalizácia prešla tiež pod Slovenskú správu ciest, ktorá by potom riešila aj komplexnú opravu. „Slovenská správa ciest by vlastnila aj cestu, aj svetelnú signalizáciu,“ dodal Čorba.

Návrh na majetkový prevod semaforov je pripravený na rokovanie najbližšieho mestského zastupiteľstva. Ak ho poslanci schvália, mesto potom začne rokovať so Slovenskou správou ciest. Jej hovorkyňa Zuzana Hromcová uviedla, že rozhodujúce bude stanovisko ministerstva dopravy. „Ak táto svetelná križovatka prejde pod našu správu, určite by sme ju riešili. Projektovú dokumentáciu máme k dispozícii, vyčíslené náklady sú 310-tisíc eur s DPH. Časové rozpätie by záviselo od verejného obstarávania,“ uviedla Hromcová.

Hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa potvrdil, že rezort dostal tento týždeň list, v ktorom mesto Žilina žiada o spoluprácu pri prevode križovatky do majetku Slovenskej správy ciest. Žiadosťou sa bude zaoberať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #Žilina #semafor