Vianoce bez medovníkov si nevie ani predstaviť

Povesť vynikajúceho cukrára si vo svojom okolí získal Pavol Mišák z Trenčína. Hoci má iba 19 rokov, o jeho zákuskoch a tortách idú tie najlepšie chýry. S týmto talentom sa musel asi narodiť, vraví, že pečeniu a cukrárstvu sa venuje od svojich štyroch rokov.

09.12.2013 13:00
cukrár, pavol mišák, medovníky Foto: ,
Na vianočnom stole chce mať väčšina ľudí tradičné koláče, vraví Pavol Mišák.

Teraz je štvrtákom na päťročnom štúdiu na Hotelovej akadémii v Trenčíne, ale neštuduje cukrársky odbor. Cukrárstvo je len jeho veľká záľuba. Pečie sladkosti s takou radosťou, ako iní napríklad skladajú modely lodí či kompletizujú zbierky mincí.

A ľudia si jeho záľubu tiež obľúbili, prichádzajú za ním, aby im upiekol zákusky alebo tortu. Najmä v predvianočnom období je takýchto žiadostí požehnane. „Robím to vo svojom voľnom čase. Viacerých som musel odmietnuť, pretože by som to nestihol. Koľko zákuskov napečiem pred Vianocami? Vychádza to okolo troch tisíc kusov, čo je celkom pekné množstvo,“ sumarizuje Pavol Mišák.

Medovníčky nesmú chýbať

Za roky, čo sa venuje svojmu sladkému koníčku, sa naučil, o čo majú ľudia na Slovensku najväčší záujem, či o tradičné koláče, alebo skôr o moderné zákusky a pečivo podľa cudzokrajných zvyklostí. Podľa jeho skúseností Slováci na Vianoce príliš neexperimentujú.

„Väčší záujem je stále o to tradičné. Vianoce sú tradičný sviatok a každý si chce pripomenúť chute z detstva. Objednávky sú väčšinou rovnaké, aj keď ľudia majú možnosť výberu, nijako ich neovplyvňujem, no napokon si vyberú to isté. Je množstvo moderných zákuskov, ktoré si ľudia objednávajú na rôzne iné oslavy a akcie, ale na Vianoce si väčšinou vyberú tradičné veci, ktoré počas týchto sviatkov vždy mávali, keď boli malí,“ vraví cukrár.

K najtradičnejším patria medovníčky, tie sú vyhľadávané takmer v každej rodine, už aj pre tú typickú vôňu, ktorou zaplavia domácnosť. Zo suchších sladkostí si ľudia často na Vianoce objednávajú linecké kolieska alebo vanilkové rožteky. Zo zákuskov sú veľmi obľúbené parížske rožteky, deti majú zase rady punčové rezy, to je pre ne zákusok číslo jeden. Z tých starších je stále obľúbený opitý Izidor alebo dobošové rezy, jednoducho všetko, čo pôsobí štedro a je s plnkou, takýchto sladkostí si ľudia doprajú na Vianoce asi najviac.

Menej je ľudí, čo až tak veľmi neobľubujú ťažké maslové plnky. Proti maškrteniu však nenamietajú, a tak chcú mať na vianočnom stole netradičné sladkosti, napríklad tortu tiramisu, medový krémeš alebo zákusky s ovocím, pudingom či gaštanmi.

Kedysi boli ľudia šetrnejší

Keď sa človek naplno venuje svojmu koníčku, tak sa zaujíma aj o jeho históriu. V prípade Pavla Mišáka o recepty z dôb minulých, aby ich mohol porovnávať so súčasnými.

„Recepty sú už písané trochu inak, ako bývali za čias našich starých mám. Kedysi boli recepty dosť šetrné, najmä na suroviny. Niežeby ľudia nemali vajíčka alebo maslo, najmä na dedine asi nebol veľký problém s takýmito vecami. Ale jednoducho sa šetrilo, najmä na vajíčkach. Dnes sa takmer všetky zákusky pečú z piškótového cesta, kde sa použije okolo 10 vajec, to v starých receptoch nepoužívali,“ porovnáva Pavol Mišák.

Tie najtradičnejšie recepty popisujú výrobu koláčov z kysnutého cesta. Základné cesto bolo rovnaké, obmieňali sa len plnky. Klasická plnka bola maková, orechová, tvarohová alebo slivkový lekvár. Ľudia piekli z toho, čo si dopestovali a mali v zásobe, výber bol dosť obmedzený. V dnešnej dobe si môžeme kúpiť množstvo surovín, a tak sladkosti idú viac do peňazí.

A ešte jeden rozdiel. Dnes veľa ľudí pečie (alebo si dá upiecť) zákusky z lineckého cesta, prípadne iné suché pečivo, ktoré je trvácne. Môžu ich pripraviť ešte v advente a jesť ich až do Silvestra. Kedysi, keď sa robili hlavne kysnuté koláče, museli ich ľudia piecť v predvečer Štedrého dňa alebo priamo na Štedrý deň. Tie neboli až také trvácne, museli sa jesť čerstvé.

„Sú domácnosti, kde po celý rok vlastne nepečú, iba na Vianoce. Pripravia jeden – dva druhy a ďalšie si prikúpia. Myslím si, že v každej domácnosti by sa na Vianoce aspoň niečo upiecť malo, pre tú typickú vôňu domova, aby sviatočné pečenie prevoňalo príbytky. Vianoce bez koláčov by ani neboli Vianoce, aspoň pre mňa určite nie. Každý zvládne aspoň jednoduchý koláč, napríklad bábovku. Keď ju pekne ozdobíte alebo ju dáte piecť do vianočnej formy, tak má hneď slávnostný charakter a môžete byť hrdí na svoj výtvor,“ odporúča mladý cukrár z Trenčína.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

Čítajte Pravdu bez reklamy

Svižnejší web a články bez rušenia. Žiadne reklamy iba za 1,50 € mesačne.

Pravda bez reklamy
debata chyba
Viac na túto tému: #cukrár #Pavol Mišák #medovníky